Григор Димитров се класира за 21-вия финал в кариерата си Българският тенисист ще играе за втората си титла в Стокхолм

Григор Димитров се пребори по драматичен начин за място във финала на тенис турнира от категория „АТР 250“ в Стокхолм. Шампионът от 2013 г. надделя в 1/2-финала над Талон Грикспор след обрат с 2:6, 7:5, 6:4 и ще играе за титлата в шведската столица общо за четвърти път в кариерата си.

На твърдия корт в „Кралската зала“ 33-годишният българин трябваше да хвърли извънредни усилия, за да се пребори с 28-годишния нидерландец. Във II сет поставеният под №3 хасковлия изпусна аванс от 4:1, преди да осъществи втори пробив в 12-ия гейм и да изравни общия резултат. В решаващата част пък първата ни ракета (№10 в света) трябваше да отразява брейкбол в 5-ия гейм, а в 10-ия пропусна три поредни мачбола, преди да сложи точка на двубоя при четвъртата си възможност след изтощителни 2:25 ч. на корта.

„Първо трябва да кажа, че той е един страхотен тенисист. Знаех, че ще е жестока битка – коментира Григор в ТВ интервюто минути след победата. – Той играеше един от най-добрите си мачове в кариерата. Дълго време не знаех какво да направя срещу него. Имах нужда да спечеля такава битка. Благодарен съм. Тук съм сякаш още от дете. За мен продължава да е все такова огромно удоволствие да играя пред всички вас. Признателен съм за подкрепата ви. Ще продължа да се наслаждавам и в последния мач.“

Противник на Димитров в утрешния финал ще бъде втората ракета на САЩ Томи Пол (№13 в ранглистата). 27-годишният американец преодоля 1/2-финалите с бърз успех срещу доайена в надпреварата Стан Вавринка (39 г.) с 6:3, 6:2, слагайки край на героичния поход на ветерана от Швейцария.

Съперничеството между Димитров и Пол включва един от най-болезнените спомени в кариерата на най-добрия български тенисист – поражението с 4:6, 6:7 (6), 6:3, 7:6 (3), 6:7 (3-10) във II кръг на Australian Open през 2020 г. Общият баланс помежду им е 1-1 победи, след като нашият състезател взе реванш с 6:4, 6:3, 6:1 в I кръг на US Open по-късно същата година.

Третият им мач ще бъде в неделя (20 октомври) от 16:00 ч. българско време. Прякото предаване у нас ще е по платения ТВ канал „Макс спорт 1“.

Това ще е 21-вият финал в професионалния тур за Григор Димитров, който досега е спечелил 9 титли – последната през януари на „АТР 250“ в Бризбън с победа срещу Холгер Руне. През 2024 г. той игра също за трофеите на „АТР 250“ в Марсилия през февруари и на „Мастърс“ в Маями през март, но загуби съответно срещу Юго Умбер и Яник Синер.

Конкретно в Стокхолм българската звезда на световния тенис има един спечелен финал – срещу Давид Ферер (2013), и два загубени – срещу Томаш Бердих (2014) и Хуан Мартин дел Потро (2017).

Томи Пол също има титла от шведската столица – през 2021 г., когато побеждава във финала Денис Шаповалов. Това ще е неговият втори финал в турнира и седми в тура, като той има общо три трофея. Другите му два са от „АТР 250“ в Далас (2024) и от „АТР 500“ в Лондон (2024).

Източник: СЕГА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *