Връзката между Паисиевци и наследниците на Параскева Ванкова продължава Цветните градинки пред училището обогатиха палитрата си с ириси

Нов живот

СУ „Отец Паисий“ в Кърджали е единственото училище, което почита паметта на първата учителка в Източните Родопи и поддържа топли отношения с нейните наследници.  Един от тях е Любомир Марков.  Благодарение на неговото дарение през слънчевия месец октомври цветните градинки пред СУ „Отец Паисий“ в Кърджали обогатиха палитрата си с ириси.

Четвъртокласниците от училището засадиха новите цветя, спазвайки подробните инструкции за засаждането и грижите за растенията, дадени от дарителя. Благодарение на връзката на паисиевци с Любомир Марков, най-старото школо в града разполага и с много интересни данни за Параскева Ванкова, които доказват националната значимост на фамилията й.

Всяка година учениците и учителите от „Паисий“ почитат делото на първата учителка – в навечерието на патронния празник на училището почистват гроба на Параскева Ванкова и прекланят глава в нейна памет, а през януари отбелязват рождена й дата с различни инициативи.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *