Пъстро дефиле премина през центъра на Кърджали (Снимки+Видео) Започна Националният фолклорен фестивал на любителските клубове по народни танци «Перпера 2024»

Ваня ИВАНОВА

Националният фолклорен фестивал отново събра в Кърджали любителските клубове по народни танци «Перпера». Тази година форумът се провежда за девети път и в него се включват 15 състава от цялата страна.

Повече от 300 танцьори се качват на сцената на 19 октомври, в навечерието на празника на града.

Преди началото на концерта, участниците направиха пъстро дефиле от пощата до Дома на културата, където пълна зала от ценители на българския фолклор очакваха изпълненията им.

Фестивалът започна с кратка реч на Яне Янев, председател на Тракийско дружество «Димитър Маджаров» и на Български съюз на тракийските организации, съорганизатор на проявата.

България е една от страните с изключинелно богат фолклор. Преди 11 години решихме да поканим клубове от цяла България да популяризираме българссите танци от всички етнографски области на страната. Интересът ни даде кураж и започнахме да го организираме всяка година, като непрекъснато се увеличаваха участниците. Тракийските организации от региона също имат своя принос, каза Янев.

Веселина Тихомирова, заместник кмет на община Кърджали, поднесе поздравление от свое име и от името на кмета Ерол Мюмюн.

Вашите постижения и приносът ви за съхраняване и популяризиране на българските традиции и фолклор са неоспорими. Отдадеността и професионализма ви вдъхновяват поколения българи, допринасяйки за културното ни наследство и дух. Нека вашето изкуство продължава да свързва хората с корените на нашата националната идентичност и да вдъхва любов към българската култура, заяви Тихомирова.

След това тя прочете благодарствено писмо от президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов и връчи диплом на Дончо Ташев Дойчев, художествен ръководител на фолклорна певческа група «Тракийка» към Тракийско дружество «Димитър Маджаров»-Кърджали. Поради отсъствие на отличения, го получи Яни Янев.

Благодарение на Дочйев групата представи достойно страната ни на международния световния шампионат World folk 2024, получавайки златен медал.

След това на сцената последователно се изявиха танцовите състави.

Гости на събитието са представители на тракийските организации от целия регион Кърджали, както и от Карнобат, Пловдив, Бургас, Варна, Айтос и др.

Традиционни организатори на събитието са „Тракийско дружество -Димитър Маджаров”, Народно читалище “Тракия 2009”, „Тракийско младежко дружество“ и танцовият им клуб “Хоротропци-Тракия” със съдействието на община Кърджали.

 

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *