Наградиха емблематичната Дейзи Ланг за 100-годишнината на българския бокс

  • Трикратната световна шампионка прекарва детството си в Кърджали, днес живее в САЩ
  • Изискано тържество събра спортния елит в зала „София“

Нов живот

Вълнения, много позитивни емоции, сълзи от радост и връщане към стари, незабравими спомени. Всичко това беляза честванията на 100 години от създаването на организирания бокс в България.

Родната федерация отбеляза вековния си юбилей с изключително стилна и изискана церемония. Някои от най-големите имена, защитавали честта на България на олимпийския, световния и европейския ринг се събраха в зала „София“. Сред тях личаха и трима олимпийски шампиони – Петър Лесов, Ивайло Маринов и Стойка Кръстева. Редом до тях застанаха десетки призьори, както и именити треньори, съдии и ръководители на централата. Всеки от тях допринесъл за прославата на България и издигането на бокса до третия най-успешен олимпийски спорт в историята на страната с общо 20 медала.

След специална покана на президента на Федерацията, от САЩ пристигна и трикратната световна шампионка Десислава Кирова, позната в цял свят като Дейзи Ланг. Тя бе наградена с юбилеен медал и специален албум  „Златните ръкавици на България“.

Сред официалните гости на церемонията бе министърът на младежта и спорта Георги Глушков, членът на УС на БОК Пламен Кръстев, ректорът на НСА проф. Красимир Петков, председателят на Българска федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, председателят на Българска федерация по таекуондо Слави Бинев, генералният секретар на Българска федерация по борба Валентин Райчев и др. Поканени бяха и много деятели и спомоществователи, както и любители на бокса, които имаха възможност да видят от първите редове емблемите на този спорт в България.

„За мен е чест, че съм тук сега, сред тези великани. Изключително съм развълнуван от това събитие. Българският бокс на един век. Звучи наистина величествено, а още по-велико е това, че събрахме толкова легенди на едно място. Заедно с тях си спомнихме и за онези, които за съжаление вече не са между нас, но са поставили основите, върху които сега ние продължаваме да надграждаме. Благодаря на моя екип, без който това събитие нямаше да бъде възможно. Надявам се, след още 100 години, нашите наследници да имат двойно повече поводи за празнуване“, сподели президентът на БФ Бокс Красимир Инински.

Церемонията бе съпътствана от демонстративни срещи. В тях шестима от младите ни таланти се качиха на ринга, за да покажат уменията си пред своите идоли. Всеки от шампионите, медалистите и деятелите, прославили България, получиха юбилейни медали, както и специалния албум, посветен на най-големите стъпвали на ринга – „Златните ръкавици на България“.

Припомняме, че Десислава Кирова е родена в София. Детските си години прекарва в Кърджали, учи в училище «Отец Паисий», където започва да се занимава с лека атлетика и показва чудесни резултати на спринтовите дисциплини 200 и 400 м. Когато е в 3-ти клас, се мести в столицата. За бокса я открива покойният вече Милчо Милев, който става неин първи треньор. Завършва Националната спортна академия «Васил Левски» в София, специалност «Кинезитерапия».

През 1995 година напуска България и се установява в Дюселдорф, Германия, където изгражда своята забележителна спортна кариера. Става европейска, също и световна шампионка в три девизии (общо 10 пъти), единствената българка в боксовата „Зала на славата“ в Сан Франциско, САЩ. Тя е пионер в професионалния женски бокс в Европа заедно с Регина Хамилх.

Слиза от ринга през октомври 2004 г. и се установява в Лос Анжелис, САЩ. Днес се изявява като екшън актриса, участва в холивудски продукции и в рекламни филми.

Източник: Българска федерация по бокс

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *