Фондация „По-диви Родопи“ гостува на ученици от СУ „Васил Левски“ в Крумовград

Източните Родопи са едно приказно място, място, което пленява със своята история, култура и биоразнообразие. В Източните Родопи може да се разхождате върху руините на антични и средновековни крепости, мегалитни паметници и тракийски светилища, и да срещнете елени, лешояди, вълци, зубри, тарпани.

Фондация „По-диви Родопи“ от години провежда инициативи, с които популяризира биоразнообразието и насърчава опазването на околната среда. На 16 октомври Александър Петров от фондация „По-диви Родопи“ посети СУ „Васил Левски“ – Крумовград и запозна учениците с ролята, която играят в природата белоглавия лешояд, египетския лешояд и брадатия лешояд, зубрите, тарпаните, вълците, и колко всъщност са важни за същестуването на екосистемите. По инициатива на фондацията ученици от Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград посетиха дивечовъдно стопанство „Студен кладенец“. Там се проведе инициативата „Диво училище“, в която се включиха ученици от клуб „Историкон“ към училището и клуб „Екология към ЦПЛР-ОДК Крумовград.

По време на похода в района на стопанството учениците наблюдаваха белоглави лешояди, сърни, сойки, полски врабчета и други животни, които са част от екосистемата в Източните Родопи. Най-вълнуващата беше срещата на учениците със зубъра Илия. Той е най-старият зубър в Източните Родопи.

Екоприключението на двата клуба завърши с равносметката, че това няма да е последната инициатива „Диво училище“, в която се включват.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *