МОН се провали във втория ден на е-изпита по природни науки Е-системата е зациклила, а след 30 минути някои ученици са си тръгнали

МОН се провали във втория ден на първото по рода си изследване на уменията по природни науки за 9-класниците, сигнализираха директори.

Вчера тестът се е провел през една платформа (СмартТест), докато днес учениците е трябвало да достъпят теста през друга (Ведамо), използвайки акаунтите си за е-системата на МОН – НЕИСПУО (Национална електронна информационна система за предучилищното и училищно образование), което става с имейл и парола (същите акаунти се ползват и за вход в Дигиталната раница на МОН, разказват директори). Системата обаче е блокирала и на някои места учениците са си тръгнали след 30 минути чакане.

„Вторият ден от “Демо бг пиза” за 9 клас се провали. Причината – невероятните акаунти на МОН! Същите, които държавата ги правеше годиииниии! И уж всичко работеше… Е, какво са 13000 чакащи за нещо като експеримент за изпит! Тишина на екранa“, написа ядосан пост Диян Стаматов, директор на 119-то училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му явно системата е блокирала при опита на 28 000 ученици да влязат в нея, което говори, че системата и е-дневниците на МОН, които са е нея, не се ползват почти от никой. В 8:50 ч. системата е тръгнала, но учениците са си тръгнали. „Вие ще чакате ли 50 минути за изпит“, пита Стаматов. Той разказа, че с него са се свързали още няколко гимназии, които са се натъкнали на същия проблем. Източници на Сега“ споделиха, че ученици в Хасково също са чакали 1 час, за да проработи системата.

Очакваме отговорите на МОН повсеместен ли е проблемът и ще има ли санкционирани.

SEGA.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *