Кърджалийците Антон и Любка Савови с ново фотопредизвикателство

След успешно проведените 10 издания на Международния Фото салон в Пловдив, организаторите му Антон и Любка Савови и тяхното дружество „Рефлекси“ ООД получиха сребърен плакет на Международната федерация за фотографско изкуство FIAP, която е един от главните патрони на ежегодните издания. Тазгодишното 11-то издание отново се провежда под патронажите на престижни организации като FIAP, HPS (Фотографско общество на Гърция), НСФА (Национално сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“).

Tази година в конкурса участваха 5033 фотографии от 350 автори от 37 държави. С висок професионализъм и експертиза за финалната селекция журито избра 1384 фотографии на 284 участника от 34 държави, между които 37 български фототворци спечелиха 52 награди, като 12 от тези награди са медали – 5 златни,  4 сребърни и 3 бронзови. Техните творби ще достигнат до 37 държави чрез печатния албум, който по регламент всеки участник в конкурса получава. Голямата новина за българската фотография е, че купата на салона за първи път остана в България. Златен медал на FIAP и купата на салона спечели фотографията „Потоп 1“ на Любомир Бенковски от Сдружение “Фото Художници“, Плевен.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградени фотографии и награждаването на автори се състоя на 10.08.2024 г., от 18:00 ч. в Пловдив на площад Римски стадион (Джумаята). Изложбата ИЗБРАНО беше експонирана на оградата на Античен театър в Пловдив от 28 септември до 18 октомври, след което ще започне своето турне в страната с първо представяне в родния Кърджали, в Арт галерия КРЪГ на 18 октомври (петък) в 17:30 ч. и ще бъде отворена за посетители до 10.11.2024. В изложбата ще бъдат представени 55 наградени фотографии на 51 автори от 16 държави.

„За нас е особено приятно, че към конкурса отново имаше интерес от фотографски групи и клубове от държави както от Европа, така и от Азия и Африка – казват организаторите Антон и Любка Савови“.  Разширява се и кръгът от млади автори (16–25 г.) и тази година участват повече от 50 младежи от 4 континента. Във финалната селекция са представени 52 фотографии на 20 млади фотографи. Присъдени са 2 поощрителни дипломи за 1 млад фотограф от България и 1 от Египет.

Международният Фото салон, провеждан 11 последователни години от кърджалийците Антон и Любка Савови, се превърна в една от престижните сцени за съвременна фотография и предизвикателство към творческия потенциал на фотографски клубове, фототворци професионалисти и любители от широкия свят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *