Огнище на шарка по овце във ферма в община Раднево

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на шарка по дребните преживни животни в село Свободен, община Раднево, област Стара Загора. Заболяването е установено в животновъден обект с 394 овце, съобщават от агенцията.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Свободен, община Раднево, както и 10-километрова наблюдавана зона около огнището.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство .

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети.

Същевременно продължават проверките в животновъдните обекти в страната за чума. Прегледани са 54 768 дребни преживни животни в 1062 населени места. Всички взети проби за заболяването са отрицателни.

Действията целят да се предотврати навлизането у нас на заболяването чума по дребните преживни животни, регистрирано в Румъния и Гърция. Към настоящия момент, в Румъния са установени 67 огнища на заболяването в четири области, с общо 233 113 засегнати животни. В Гърция огнищата са 85, разположени в пет области, като общо засегнатите животни са 31 389, съобщават от БАБХ.

HASKOVO.LIVE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *