Публикациите във фейсбук не са нарушение в Изборния кодекс, реши РИК след жалба от Байрам Байрам Представителят на „ДПС – Ново начало” показва със снимки, че АПС ползва неправомерно чужда абревиатура

Нов живот

В РИК – Кърджали е депозирана  жалба от Байрам Юзкан Байрам, представител на коалиция „ДПС – Ново начало“ за нарушаване на правилата на предизборната агитация, регламентирани в Изборния кодекс. В нея се посочва, че от коалиция „Алианс за права и свободи“ неправомерно се използват за предизборна агитация Областен съвет на ДПС – Кърджали и Областна организация на Движение за права и свободи – Кърджали, както и че Областен съвет на ДПС – Кърджали и Областна организация на Движение за права и свободи – Кърджали не представляват и нямат никакво отношение с партиите, включени в коалиция „Алианс за права и свободи“.

Твърди се също, че чрез използването от страна на коалиция „Алианс за права и свободи“ в своята предизборна кампания местни органи на ПП „ДПС“ се нарушават правилата на предизборната агитация, регламентирани в Изборния кодекс. Жалбоподателят твърди и, че коалиция „ДПС – Ново начало“ не е с бюлетина “№13 в предизборната надпревара, а видно от приложената снимка се използва името на ПП “ДПС“ за привличане на гласоподаватели да гласуват с бюлетина „13“, както и че коалиция „ДПС – Ново начало“, от която е част ПП“ДПС“ има определен друг номер на бюлетина. Към жалбата е приложен снимков материал. Жалбоподателят моли за незабавна намеса от страна на РИК – Кърджали за преустановяване на посочените нарушения.

По постъпилата жалба е извършена проверка от членове на РИК на адреса, който не е посочен в жалбата, но е визиран в снимковия материал към нея. След посещението на адреса посочените членове констатираха, че приложеният към жалбата снимков материал не отговаря на действителното фактическо положение, като към 14:23 ч. на 02.10.2024г.  не се установи използване на името ПП “ДПС“ за привличане на гласоподаватели да гласуват с бюлетина „13“. На адреса фигурират наименованието Областен изборен щаб на ДПС и емблемата на ПП „ДПС“, но съгласно пар.17 от ДР на Изборния кодекс, „Предизборна агитация“ е призив за подкрепа или неподкрепа на кандидат, партия и коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса. В чл.183 от Изборния кодекс са предвидени правилата за изготвяне и разпространение на агитационни материали.

Относно твърдението, че коалиция „Алианс за права и свободи“ неправомерно използва за предизборна агитация Областен съвет на ДПС – Кърджали и Областна организация на Движение за права и свободи – Кърджали се установи от снимковият материал, приложен към жалбата, че посочената предизборна агитация се извършва в интернет пространството. От същия приложен материал не може по безспорен начин да се установи интернет адреса, съответно доставчикът на медийни услуги.

Съгласно пар. 15 от ДР на Изборния кодекс „Медийна услуга“ е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. Медийни услуги са:

а) печатните медии – вестници, списания и други периодични издания;

б) медиите, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи, като:

аа) обществените и търговските електронни медии – лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги;

бб) онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, и личните блогове, с изключение на профилите в социалните мрежи на медиите по букви „а“ и „б“.

Районна избирателна комисия – Кърджали не установява нарушения по жалбата, подадена от Байрам Юзкан Байрам, представител на Коалиция „ДПС – Ново начало“.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *