Предстои монтирането на разделителни колчета по пътя за Маказа Така наречените сепаратори ще спират изпреварването в два участъка между Черноочене и Кърджали

  • Пътна полиция и АПИ вече работят по проекта, каза главен комисар Николай Дачев

Валентина ИВАНОВА

Нарастващият брой произшествия заради неправилно изпреварване по главния път за Граничен пункт «Маказа» принуждава Агенция «Пътна инфраструктура» и Пътна полиция – Кърджали постоянно да чертаят мерки и да предприемат конкретни действия. Като резултат от съвместната им работа, предстои монтиране на разделителни колчета в два участъка между Черноочене и Кърджали. Така наречените сепаратори са един от най-ефективните способи за ограничаване инциденти в местности, където има завои и места за моментно скоростно изпреварване. Непрекъсната осова линия не позволява това, но шофьорите я нарушават, което води до челни удари. От АПИ са подготвили проекта, до края на седмицата ще има и становище на специалистите от „Пътна полиция“, за да се пристъпи към конкретната работа. Това обясни пред журналисти в понеделник началникът на сектор „Пътна полиция“ в Кърджали главен инспектор Николай Дачев.

Известно е, че монтирането на разделителни колчета в Кресненското дефиле даде голям ефект – за две години няма тежки пътни инциденти със загинали. Според шофьори, поставянето на гъвкави ограничители е успешна мярка. Разбира се, има стотици други опасни отсечки с висока концентрация на ПТП в страната все още не са обезопасени. За област Кърджали по най-натовареното трасе към «Маказа» има още много критични отсечки. Дано АПИ обмисли подобни мерки и в други участъци по по пътя към Гърция, за да се намалят произшествията.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *