Иванка Христева посреща Деня на музиката като бабата на Червената шапчица Вече 45 години тя е солистка на Музикалния театър в Дома на културата на Кърджали

Ваня ИВАНОВА

Иванка Христева пристига в Кърджали по разпределение като детска учителка, уж само за 3 години, но остава вече 45 години. Тогава и през ум не й минава, че един ден ще се превърне в звезда на оперетния театър в града и в любимка на кърджалийската публика.

С Видин Даскалов

Тя е от Асеновград. Пее от петгодишна. Изявява се като солистка в различни детски хорове. По-късно се увлича по популярната музика, става солистка на естрадния оркестър в родния си град. Знае наизуст всички песни на Лили Иванова, харесва и Паша Христова.

Завършва Музикалното училище в Пловдив и подготвителен клас към консерваторията. Учи за музикален ръководител в Стара Загора,

Първата й любов – оперното пеене – я кара да кандидатства в Музикалната академия, където пресяването е голямо – от 120 кандидати, приемат само 5. Насочва се към друга специалност, защото решава, че едва ли някой от провинцията ще попадне в тази бройка – или трябва да има много големи връзки или просто късмет.

Започва работа като музикален ръководител на деца в Кърджали. При една от разходките си из града случайно попада на една репетиция в Дома на културата. Разбира, че след две седмици там предстои премиера на оперетата „Веселата вдовица“. Споделя с корепетитора, че пее, при което й връчват хоровата партия, която трябва да научи бързо. С голям мерак и с помощта на акордеона си, научава идеално сопрановата партия и на премиерата пее в хора.

Гласовите възможности на Иванка впечатляват ръководството. Предлагат й да остане като щатна актриса. Първата й роля е на Елла Дели в „Лелята на Чарли“ на Оскар Фелцман, където си партнира със самия Видин Даскалов. Тогава е притеснена и развълнувана, все пак това е певец от много висок ранг. С него се запознава при последните 1 – 2 репетиции, когато Даскалов седи и гледа от залата цялата постановка без актьорите да знаят, от сцената се виждат само силуети в публиката. Когато Христева запява, той казва – „Абе, това момиче какво прави тук с този хубав глас“.

На премиерата кърджалийската публиката не я познава и смята, че е дошла с него от София.

По онова време Видин Даскалов гостува често в Кърджали, поставя „Царицата на чардаша“, „Двубой“, „Хубавата Елена“ и др. Иванка има щастието да си партнира с този титан на оперeтата близо 15-20 години. Казва, че той излъчва динамика, енергия и е голям човек. Спомня си как преди 50-тото представление на „Двубой“, с него се случва катастрофа и не успяват да го изиграят.

С Мариана Ликова

След дебюта й на сцената на Дома на културата, следват и други от незабравимите й роли като Лиляна в „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов, Силва Вареску в „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, Райна от „Двубой“ и много други. Но един ден заедно с нейни колеги са освободени от работа.

Когато Марияна Ликова поема поста директор, тя започва един по един да привиква уволнените, за да възродят дейността си и да помагат за честването на 70-годишнината на Дома на културата.

В момента Иванка Христева усилено репетира ролята на бабата в мюзикъла «Червената шапчица», под режисурата на Стефан Петков, за когото казва, че е гениален певец. Артистите в Кърджали са много щастливи, защото работят с истински професионалист, сякаш Господ го пратил при тях.

По време на репетиция на „Червената шапчица“

Макар да е режисьорски дебют за него, успява да убеди всички да дадат всичко от себе си, привлича много млади хора в предстоящата постановка и им дава самочувствие.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *