Момчето си отива, изпращат го с аплодисменти След 38 години в СУ „Отец Паисий“-Кърджали Златко Атанасов се пенсионира

Валентина ИВАНОВА

Дълго време съм се подготвял за този момент и съм искал той да настъпи точно по такъв начин, каза Златко Атанасов пред колегите си в СУ „Отец Паисий“ в деня, когато се сбогува с него. Тържеството, на което бе представена неговата приемничка Теодора Богданова, се превърна в прощално за досегашния директор. Той приключи своята 38-годишна кариера в най-старото светско училище в Източните Родопи и излезе в пенсия. В новата история на училището статистиката го определя като най-дълго заемащият ръководния пост.

Атанасов е роден в Кърджали, завършва средно образование в гимназия „Христо Ботев“ и висше – в Софийски университет „Свети Климент Охридски“, специалност „География и история“, и специализира една година „Методика на обучението по география“.

За кратко се лута сред няколко техникума в Кърджали, но, започвайки в „Отец Паисий“, разбира, че там му е мястото. И така се оказва. Остава 38 години, почти цялата му професионална кариера преминава там.  Започва като учител по география през 1986-та, а десет години по-късно става заместник директор. От 2006 до 2024 година е на директорския пост.

През това време се сблъсква с всички предизвикателства на образователната система у нас. Помни как в началото на демократичните промени в България учители и лекари бяха принудени да карат таксита и да въртят различни частни бизнеси, защото със заплатите си не можеха да оцелеят. През този период бяха въведени делегираните бюджети на училищата, започна прилагането на задължителните матури, посрещнати на нож от родителите, колегите му от „Отец Паисий“ бяха най-активни в националната стачка на учителите и т.н. Помни и времената когато е обикалял с личния си автомобил села и паланки в региона, за да търси ученици. Сега може да се похвали, че техният брой надхвърля 1300 и непрекъснато нараства. Новата сграда отеснява и част от първолаците и второкласниците учат в старата, станала известна като Бизнесинкубатор.

Природоматематическата насоченост, въвеждането на софтуерните и хардуерните науки, СТЕМ политиката и езиковото обучение вече задържат на 100 % децата от началният етап и те остават до завършване на 12 клас.

Преподавателският състав непрекъснато подoбрява нивото на обучение и се обн. След влизането на България в ЕС, ученици и учители участват в международни проекти и пътуват в различни европейски държави, където обменят опит и добри образователни практики.

Златко Атанасов не може да изброи всички успехи на „Отец Паисий“ през времето, когато е работил там. С гордост разказва, че първи в страната са създали училищна телевизия, първи са въвели видеонаблюдение в сградата и двора. Училището е пионер в използването на електронния дневник, далеч преди той да стане масова практика. Редица учебни заведения искат да си купят продукта от „Отец Паисий“, за да го ползват в своята работа. Ученици с подкрепата на учители-информатици създават първия електронен вестник, който съществува и днес.

Училището организира еко-бригади. Те правят първите маркировки на 6 туристически маршрута в Източните Родопи по инициатива на преподавателката Красимира Атанасова. „Отец Паисий“ поставя основите на училищния тенис със съдействието на Българската федерация и треньора Христо Чобанов от Тенис клуб „Орфей“-Кърджали.

Въвеждат засиленото изучаване на български народни танци в началния етап, благодарение на хореографа Алексей Настев. Децата така се увличат, че разучават различни хора и провеждат вътрешни състезания. Първоначалната идеята на МОН народните танци да се станат задължителна дисциплина не се реализира, но учениците запазват любовта си към фолклора.

Като директор Атанасов продължава да подкрепя създадения при неговата предшественичка Наталия Михалевска първи мажоретен състав с ръководители Елена и Димитър Кондикови, които прославят името на училището.

В последните две години истински бум отбелязва училищния театър, напътстван от режисьора Гълъб Бочуков и актрисата Маринела Георгиева.

Под ръководството на Златко Атанасов „Отец Паисий“ отбелязва своите важни юбилеи – 95 години, 100 години и 110 години от основаване на училището.

Безбройни са успехи на децата в национални и международни конкурси и олимпиади. Напоследък е практика на 24 май училището да издава тържествен брой на училищния вестник с конкретните постижения през годината. Планираните 8 страници на изданието вече стават недостатъчни, за да отразят всички значими резултати.

От дългата си практика Атанасов се е убедил, че директорът на едно училище е носител на цялата отговорност и винаги е мишена за ученици, учители и родители… Затова съветва своята наследничка Теодора Богданова да очаква ежедневните проблеми със самообладание и готовност да ги решава. Да обича децата и да пази свободата, която е жизнено необходима на всеки интелигентен човек.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *