Олимпийският шампион Карлос Насар идва в Кърджали Известният шангист рекламира спортни стоки

Нов живот

Магазин за спортни стоки в центъра на Кърджали днес ще бъде посетен от олимпийския шампион по вдигане на тежести Карлос Насар. Златният медалист от последните игри в Париж ще раздава автографи, а посетителите ще могат да получат тениски.

Припомняме, че Карлос Насар е български щангист от смесен произход, майка му е българка, а баща му – ливанец. Роден е в Париж през 2004 г., но израства в Червен бряг. Става световен шампион в категория до 81 кг на първенството в Ташкент, като поставя световен рекорд от 208 кг в изтласкването.

Още в дебюта си на голямо състезание става европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 г. Година по-късно печели златен медал от световното първенство за кадети до 17 години в Лас Вегас и от европейското първенство до 15 години в Ейлат. През 2020 г. печели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу. През пролетта на 2021 г. става европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в категория до 81 кг остава само на един килограм от италианеца Антонио Пицолато.

На Европейското първенство в Ереван през 2023 г. печели златен медал като поставя световни рекорди в изтласкването и в двубоя. На европейското първенство в София през 2024 г. печели златни медали в изтласкването, изхвърлянето и общото класиране.

На 9-ти август 2024 г. по време на Олимпийските игри в Париж, Карлос Насар постига 180 кг в движението изхвърляне и 224 кг в движението изтласкване.

Общият сбор килограми от двубоя (изхвърляне и изтласкване) е 404, с което Насар поставя нов световен рекорд. Резултатът от 224 кг. в изтласкването също е нов световен рекорд. На 26-ти август 2024 г. е обявен за почетен гражданин на град Червен бряг.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *