Момчилградската група „Зейбеклер“ дебютира на фестивала „Мистериите на Хухла“ в Ивайловград Групата представи 24-минутно впечатляващо изпълнение на автентичен турски фолклор

Метин Хасан

На тазгодишния фестивал „Мистериите на Хухла“, проведен в Ивайловград от 21 до 23 септември 2024 г., за първи път участие взе момчилградската група „Зейбеклер“. Събитието, което събира на едно място културите на три реки – Арда, Марица и Тунджа, както и трите народа, обитаващи тези земи – български, турски и гръцки етнос, се превърна в празник на мултикултурното съжителство.

Групата „Зейбеклер“ представи 24-минутно впечатляващо изпълнение на автентичен турски фолклор, като кулминацията на тяхната програма беше традиционният зейбек танц. Допълнително уникалната хореография с чанове добави към магията на представлението, което бе посрещнато с бурни аплодисменти и възхищение от публиката.

Изпълнението на „Зейбеклер“ бе истински празник за сетивата и внесе усещане за единство и хармония сред различните култури, които споделят тези земи. След участието си групата изрази своята благодарност към организаторите на фестивала за предоставената възможност да бъдат част от това значимо културно събитие.

Фестивалът „Мистериите на Хухла“ се утвърждава като важен форум за съхраняване и популяризиране на фолклорните традиции на региона и за изграждане на мостове между различните етноси, които съжителстват тук.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *