Община Кърджали открива две социални услуги като делегирана от държавата дейност Общинският съвет гласува създаване на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция

Нов живот

На септемврийското си заседание общинският съвет даде съгласие за създаване на две нови социални услуги. Това са „Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи” и „Център за социална рехабилитация и интеграция”, с приоритет пълнолетни лица със зрителни увреждания в общината.

„До решението за създаване на „Център за настаняване от семеен тип за деца/ младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи” се стигна след като с постановление на Министерски съвет се закри Дом за медико-социални грижи за деца – Кърджали /ДМСГД/, считано от 1 август 2024 г. и се създава Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания –Кърджали. В новосъздадения център са настанени 8 деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи, а 4 младежи, навършили 18 годишна възраст, не могат да бъдат потребители на услугата за деца”, обясни в докладната пред общинските съветници заместник-кметът Байрям Байрям.

В тази връзка възниква необходимостта от разкриване интегрирана здравно-социална услуга, в която да се полагат специфични и квалифицирани грижи и за младежите, които се нуждаят от постоянно медицинско наблюдение и медикаментозно лечение. Социалната услуга се предоставя от Община Кърджали, като делегирана от държавата дейност.

Втората социална услуга, за която гласуваха общинските съветници, е насочена към пълнолетни лица със зрителни увреждания. Към настоящия момент социалната услуга се финансира като местна дейност от бюджета на Община Кърджали. В Решения на Министерския съвет за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2024 г. е определен стандарт за финансиране на социалната услуга „Център за социална рехабилитация и интеграция “, в размер на 7 407 лв.

Източник: kardjali.bg

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *