Джебел става още по-осветен град, предстои цялостно енергийно обновяване на уличното осветление

Нов живот

Джебел ще стане най-осветеният град през нощта в Източните Родопи – това е акцентът в новината за поредния подписан договор на кмета на общината Неджми Али. Предстои цялостно енергийно обновяване на уличното осветление в град Джебел.

Кметът Неджми Али подписа договор за изпълнение на проектно предложение с Министерството на енергетиката по Механизма за възстановяване и устойчивост – Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“, с финансиране от Европейския съюз – NextGenerationEU”. Изпълнението на проекта ще подпомогне процеса по намаляване на емисиите и подобряване на енергийното управление, както ще допринесе за внедряване на нова технология в системите за улично осветление.

В проекта са предвидени мерки за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в гр. Джебел. Предвидени са замяна на осветителните тела в кварталите и централната част на града, с такива, които са енергийно ефективни и осигуряват изискуемата осветеност/яркост и равномерност.

Демонтираните осветителни тела ще бъдат поставени в селата.

Другата дейност, която се предвижда е въвеждане на централизирана система за дистанционно управление и мониторинг, който да позволява повишаване както ефективността, така и качеството на системите за външно изкуствено осветление. Предвидените дейности в изпълнение на мерките за енергийна ефективност са в съответствие с принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ и с хоризонталните принципи на ЕС.

С изпълнението на проекта ще се постигне над 30% спестяване на електроенергия в град Джебел. С намаляване на общинските разходи ще се осигури възможност средствата да бъдат насочени към други дейности.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *