Община Кърджали остава във вълчия капан с боклука, заложен от предишното управление /ВИДЕО/ Проверка на настоящия кметски екип е установила поредица от вредни за гражданите практики пред минали периоди

Валентина ИВАНОВА

На специална пресконференция в петък кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн изнесе поредица от факти, показващи лошото управление на неговия предшественик. Сегашният екип е заварил задължения от над 60 милиона лева.

Сред най-големите гафове са сключените договори за сметосъбиране и сметоизвозване, Например, през 2018 година е подписан договорс фирма на Румен Гайтански-Вълка за 24 милиона лева с ДДС за петогодишен период на услугата или по 4,8 лмн.лева годишно. В същото време постъпленията от такса смет в общинския бюджет са били едва 3,8 милиона лева.

През 2018 година е подписала с „Грийн партнърс“ договор за 30 милиона лева, който задължава Общината 5 години да й плаща по 6 млн.лева на годишно, а е получавала от такса „Битови отпадъци“ едва 4,3 млн.лева. „Затъването“ е било заложено в договора.

Днешната администрация е установила неизгодния договор, но е принудена да продължи да го спазва. Кметът увери, че води преговори с ръководството на фирмата, които са трудни и все още нерезултатни, но е амбициран да реши проблема в полза на гражданите.

Другата установена щета на предишното управление е свързано с обръч от фирми около Хасан Азис, които са получавали приоритетно поръчки за милиони левове, а някои дори не са извършвали дейност, но са фактурирали СМР.

За стила на предишното управление говорят и установените с документи нарастващи постоянно представителни разходи, които през 2021 година са били 85 хиляди лева, а през 2023 година – 253 хиляди.

Неизгодни договори са били сключвани и с мобилен оператор. Например през 2020 година общината е платила за група абонати сумата от 14 хиляди лева, като един от телефоните е реализирал разговори за 9300 лв.

Още в първия месец на сегашната администрация договорът за мобилни телефони е на стойност 7300 лева.

Кметът Ерол Мюмюн изнесе още много шокиращи данни, които дава представа за стила и методите на предишното управление.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *