Кърджалиецът Димитър Калчев е номер 1 в плажния волейбол на България Заедно с партньора си от Смолян Димитър Механджийски спечели всички възможни турнири през лятото

  • Тандемът се нареди на второ място на последната Балканиада

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Димитър Калчев е сред най-известните волейболисти, чиято спортна кариера започва в Кърджали. Дори бе обявен за Спортист на годината на общината за 2017 година. Роден е в града на Арда през 1996 година. Основното си образование получава в СОУ „Отец Паисий“, а средното – в Езиковата гимнзия „Христо Ботев“. На 11 години започва да играе футбол и тенис на маса. Две години по-късно вече е в детско-юношеската школа на Волейболен клуб „Арда“ – Кърджали. Първите му треньори са Иван Бекриев и Веселин Тонков, а по-късно в мъжкия отбор – Иван Халачев. През 2015 г. заминава да учи в Калифорнийския държавен университет „Нортридж“, където играе в университетския волейболен отбор. Обявен е за спортист на годината на Университета и Мистър Волейбол в България за 2017 година.

След завършване на образованието си в САЩ, се връща в България. Пет години е състезател на «Монтана волей», един от водещите клубове в Суперлигата. До това лято, когато решава да продължи като професионален играч в плажния волейбол.

Шампион на България за 2024 година с Димитър Механдижийски

– Тази година стана републикански шампион по плажен волейбол в двойка с Димитър Механджийски от Смолян. Това ли те накара да станеш професионален играч?

– Плажният волейбол май винаги е бил голямата ми любов. През всичките години, когато съм играл в зала, не съм пропускал летните месеци, за да се включвам в турнири на пясък.

На всички възрасти съм бил републикански шампион – до 18 години, до 20, до 22. На европейското първенство до 18 години съм се класирал на пето място със Стефан Иванов от Пловдив. С моя съгражданин Константин Митев станахме републикански шампиони за мъже през 2021 година. С друг кърджалиец – Николай Колев – се класирахме трети на Балканиада. А с Георги Стоянов от София спечелихме шампионската титла на Балканското първенство до 22 години в Северна Македония

Това лято с Димитър Механджийски от Смолян спечелихме почти всички турнири от националната верига и станахме републикански шампиони на България за 2024 година. Играхме на два турнира в Турция, от тяхната национална верига. На единия спечелихме бронзовите медали, а на другия се класирахме на четвърто място. А на Балканиадата в Молдова станахме втори, като победихме досегашните шампиони, които са и шампиони на Турция. Това е голям успех за нас, тъй като турският отбор имат екип от 5-6 души: физиотерапевти, кондиционни треньори и др. А ние сме само двамата, дори Федерацията не ни покрива разходите по пътуването и настаняването, нямаме дори треньор.

Тези резултати ни подсказаха, че имаме потенциал и отказахме договори с отбори, които играят в зала.

Втори на Балканидата преди дни

– Как гледат в Българската федерация по волейбол на вашата идея да се развивате като професионална двойка?

– България има нужда от професионални двойки и истински плажен волейбол. Този спорт се развива бързо, направи фурор на олимпийските игри в Париж през лятото, на стадиона пред Айфеловата кула. А у нас изоставаме. Дори не е подаден бюджет за плажния волейбол към министреството, за да могат да се отпуснат средства. Надяваме се на промяна в ръководството на плажния волейбол, да дойдат млади и мотивирани хора, които искат да развиват този перспективен спорт по правилния начин. Надяваме се, че Федерацията подкрепи не само нас, а а всички, които искат да се занимават с плажен волейбол.

С Николай Колев, 2017 година

Републикански първенци през 2021 година с Константин Митев

– Може ли човек да се изхранва с плажен волейбол?

– Турнирите не ни носят пари, на тях само трупаме точки. Балканиадата е от състезанията, които носят много точки, ако си сред най-добрите. В световната верига турнирите са на три нива. Ние се опитваме да пробием в първото ниво – фючър – и да се качваме нагоре. Дори в момента ме намирате на фючър турнир в Балъкесир. Искаме да продължим да се занимаваме професионално и целогодишно. С наградни фондове не може да стане, затова разчитаме на спонсори. Турнирите по плажен волейбол са много популярни и с голяма гледаемост. Подкрепя ни собственикът на «Ню Бояна филмс», имаме няколко договора за реклама с фитнеси и застрахователи и др. Като кърджалиец, търся подкрепа и от местния бизнес, и общината.

Димитър Калчев с баща си Емил и сестра си Ивана в Кърджали

– Интересуваш ли се как се развива волейболът в Кърджали?

– Много ми е болно, че от състоянието на «Арда». Клубът няма нормална зала, където да тренира, няма спонсор, за да се развива. Плажният волейбол в града също е в разпад, макар че председателят на Комисията по тожзи спорт във Федерацията е от Кърджали. Кортовете са обрасли, съсипани и изоставени. Играе се на измислено игрище с два пръста пясък, което пък води до контузии на състезателите.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *