Голмайсторът Ахмед Мехмедов: Кърджали за втори път ме посрещна топло и сърдечно Големият Метко пристигна от Турция за 100-годишния юбилей на Арда

Валентина ИВАНОВА

Нямам думи да изкажа своята благодарност за вниманието на всички домакини –  Кърджали за втори път ме посреща с такава топлота, която много ме развълнува. Това сподели пред „Нов живот“ Ахмед Мехмедов – Големият Метко. Бившият нападател на футболна „Арда“ бе поканен на тържеството за 100-годишния юбилей на клуба и пристигна от далечния турски град Мерсин.

С кмета на Кърджали Ерол Мюмюн

Ахмед, синът му Джем и други ветерани с народната представителка от Кърджали Елван Гюркаш

Той припомни първата си среща с кърджалийските фенове, когато идва в града, за да се включи в отбора. Ръководството на „Арда“ го привлича от „Ботев“-Пловдив. Довеждат го в Кърджали и го настаняват в хотел „България“.

Мила среща с Любо Маргаритов

Сутринта – тренировка. Пред входа ме чакаха стотици фенове на „Арда“, скандираха моето име, поздравяваха ме: „Добре дошъл!“.  Шашнах се, че ме познават. Славата ми на футболист явно ме беше изпреварила. Посрещнаха ме като герой, без да съм изиграл и един мач за „Арда“. Това ме изпълни с една топлина към хората и останах в Кърджали с желание, спомня си бившият нападател на «Сините».

Със съотборника Кръстю Богданов

Много бивши футболисти на „Арда“ се събраха на тържеството за 100-годишния юбилей на кърджалийския футболен клуб, което се проведе на 6 септември 2024 г. Сред тях се нареди и Ахмед Мехмедов – Големият Метко, един от емблематичните нападатели на отбора, изиграл 230 мача с екипа на „Сините“. Той бе особено развълнуван да се срещне със свои съиграчи и други ветерани на клуба.

Ветерани на „Арда“

Очаквах да видя повече от бившите играчи и съжалявам, че не бяха на стадиона. Най-тъжно ми е за тези, които вече са напуснали този свят. Не съм се надявал на толкова голямо внимание и топлота. Искам да благодаря на ръководството на «Арда», че не ме забрави и ме покани на 100-годишния юбилей. Благодаря за сърдечното посрещане на кмета Ерол Мюмюн, на народните представители от Кърджали, на президента на БФС Георги Иванов, с които имах възможност да се запозная, и за наградите, които ми връчиха. Разбира се, най-вече благодаря на феновете, които ни аплодираха на стадиона, с вълнение сподели Мехмедов.

Президентът на БФС Георги Иванов награди Ахмед Мехмедов

Припомняме, че Ахмед Мехмедов-Мерич, известен в Кърджали като Големият Метко, е роден през 1945 година в Пловдив. Става част част от голямото десетилетие на „Арда“, което започва през 1971 г.

Други наградени играчи

От 13-годишен тренира в детско-юношеската школа на „Ботев“. С детския отбор на клуба печели републиканската титла. На 19 години дебютира в мъжкия тим на „Ботев“ в „А“ група. Изиграл е общо 307 шампионатни мача, като 230 са за футболен клуб „Арда“. Отбелязал е 127 гола. Техник от класа.

Ахмед Мехмедов-Мерич пред стадиона в Турция, който носи неговото име

След приключване на активната си състезателна кариера, е бил треньор на „Арда“, „Родопи“-Момчилград, „Люлебургазспор“ /Турция/ и др. Последните 20 години отдава на „Хомурлуспорт Йениташкент“ в град Мерсин, където подготвя десетки футболисти и специалисти. Общинският съвет оценява труда и всеотдайността му и през 2021 година гласува решение стадион в града да носи неговото име.

Снимки: Ваня Иванова и личен архив

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *