Най-добрите каякари на Кърджали гребат в турнира Олимпийски надежди Кметът Ерол Мюмюн подкрепи участието им, тъй като Федерацията не поема разходите за пътуване

Състезанието е в унгарския град Сегед от 19 до 22 септември

Валентина ИВАНОВА

В четвъртък, 19 септември, Джан Адем и Метин Ахмед, най-добрите гребци на Спортен клуб по кану каяк „Арда“ – Кърджали, тръгват за Унгария. До неделя в Сегед ще се проведе турнирът „Олимпийски надежди“, който е по-оспорван и престижен от световно първенство и от олимпиада. От България ще участват само са двамата кърджалийци и един пловдивчанин. Води ги треньорът Георги Пройков от „Арда“.

Пътуването и участието на двамата талантливи състезатели стана възможно със съдействието на община Кърджали и лично на кмета Ерол Мюмюн, тъй като Федерацията не поема разходите на гребците.

Кържалийци ще се борят на двойка каяк на 500 и 1000 метра при 16 годишните. Те са сред най-силните в тези дължини и са показали отлични резултати напоследък, което им дава право да премяат сили в елита.

Интересно на тази регата е, че всеки участник гребе в своята възрастова група определена точно от възрастта – 16 годишните имат отделна класация, а не са заедно няколко набора, например от 15 до 18 години, обяснява треньорът на „Арда“ Янко Мандаджиев.

Той припомня, че в елитния турнир през 2021 година участва друг кърджалиец – Емирджан Дурали. Тогава той се включи в индивидуалната надпревара и на двойки с партньор от Пловдив.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *