Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ в Кърджали започна новата учебна година в нов дом /ВИДЕО/ След 16 години първият звънец удари в обновената сграда на бившата гимназия

Валентина ИВАНОВА

438 ученици на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в Кърджали започнаха новата учебна година в нов дом. Те прекрачиха на 16 септември прага на обновената сграда на бившата гимназия. Събитието е историческо за града, защото култовото здание на улица „Републиканска“ пустееше и се рушеше в продължение на 16 години.

На тържеството се стекоха, както учениците, учителите и родители, така и десетки граждани, свързани с училището и с емблематичната сграда.

Най-развълнувана бе директорката Мариана Пеева. Тя посрещна на тържеството кмета Ерол Мюмюн, областния управител Никола Чанев, началника на РУО Ангелина Костова, Бехчет Касим, управител на фирма „Саварона“ – изпълнител на ремонтните дейности и Мухарем Али от фирма „Караман“- подизпълнител на обекта.

Началото на новата учебна година е събитие, а първият учебен ден е празник за нас. От днес имаме нов дам – сграда с много история, с много спомени и носталгия за поколения кърджалийци. След 16 години училищният двор отново е огласен от детски гласове и отново ще чуем училищния звънец. Знанието е сила, която ще ви помогне да преодолеете трудностите и да сбъднете своите мечти, каза в речта си директорката Мариана Пеева.

Кметът Ерол Мюмюн поздрави с първия учебен ден, който предизвиква трепет в сърцата на всички.

Мили първокласници, за вас днес е начало на едно вълнуващо пътешествие. Всяко начало е трудно, но старанието и упористостта винаги се възнаграждават. Уважавайте своите учители, преодолявайте заедно трудностите и ги превръщайте в победи. Като кърджалиец чувствам деня като историческа дата за града. Откриваме нов храм на знанието – емблематичната сграда, пред която стоим. Над 4 милиона лева струва ремонтът и обзавеждането като 2,6 милиона лева са осигурени от МОН, а останалата част – от общинския бюджет. Това показва, че децата са приоритет на днешното ръководство. Благодаря на всички, които имаха принос тази мечта да се превърне в реалност, заяви добави кметът.

Областният управител Никола Чанев заяви: Пожелавам на Ерол Мюмюн да продължи все така, с грижата на добър стопанин, да надгражда образователните и не само образователните обекти в общината. В наше лице и в лицето на държавата той винаги ще среща добър партньор и както досега ще продължим с прекраснотоси  взаимодействие.

За мен е особена радост да видя след толокова години отново да кипи живот в тази сграда, сподели Ангелина Костова, началник на РУО. Тя пожела на ученици и учителите от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ да ни карат да се чувстваме горди с техните успехи.

Тази учебна година започвате в една изцяло обновена сграда – с богато минало, но надявам се и с много бъдеще, добави Костова и връчи на директорката Пеева картина, изобразяваща старата гимназия, за да не се забравя историята.

Снимки: Валентина Иванова

Последвайте ни и във Facebook

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *