Йосиф Лагадов: Над 100 екипажа, с 400 човека, очакваме да се вклюват в Офроуд празника Кърджали – Джебел 4х4

  • Ще има участници от България, Турция, Гърция. Очакват се и потвърждения от Сърбия и Северна Македония
  • Подготвени са около 650 километра атрактивни трасета за всички видове класове в нови райони, с различни терени и „брутално“ красиви гледки
  • Офроуд състезанието е с най-добро време измерване в света на WRС

 

Галина АВРЕНЛИЕВА

Офроуд феста за 2024 година отново стъпва в Родопите. Кърджали и Джебел ще си поделят домакинството в дните от 27 до 29 септември в най-атрактивната надпревара за хората с висок адреналин.

За състезателите с бензин в кръвта, това е втори кръг за Grand Prize на Българската федерация по авто-мото и офроуд туризъм. Първият етап е бил в Трявна, а в началото на ноември в Сливен ще се проведе третият кръг, съобщи за „Нов живот“ един от главните „мотори“ в организацията на събитието Йосиф Лагадов.

Тридневното състезание е организирано от АСК „Рали Офроуд Тийм –Кърджали“, съвместно с АСК „РИСК“ Габрово.

Председател на организационния комитет е кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, зам.-председател е Неджми Али, кмет на община Джебел. Валентин Пенев е основен организатор и директор на състезанието.

„Още в четвъртък от 12:00 часа отваряме сервизния парк и започва технически преглед на общинската площ, намираща се  южно от Стадион Горубсо в Кърджали. Тогава започва и записването на участниците за Офроуд празника. До 19,30 часа това може да стане на място в щаба, който ще се настани в хотел „Перперикон.“, разказва за организацията Йосиф Лагадов.

Официалното откриване на мероприятието ще бъде направено  в петък – 27 септември от кмета Ерол Мюмюн, пред сградата на община Кърджали в 10 часа.

„В момента върви записването на състезателите, като крайният срок е до 17 септември, но има и такива, които биха предпочели да се запишат и на място, така че има време. Бих могъл да кажа, че ще има участници от България, Турция, Гърция. Очакваме и потвърждение от Сърбия и Северна Македония. Имаме добър опит в организирането на такива мероприятия, регионът в Кърджали и Джебел ни позволява да се разгърнем, да не говорим, че и за хората, тук, това събитие е доста популярно. Спокойно мога да завя, че имаме най-добро време измерване в света на WRС, за което ще се грижи Иван Маринов.“, допълва още Лагадов.

Организаторите очакват над 100 екипажа, само автомобили, с около минимум 400 човека да се включат с рев на мотори в офроуд феста.

„Ще предложим нови трасета, в нови райони, с различни терени и „брутално“ красиви гледки. До момента можем да кажем, че жени ще има, но те ще са навигатори. Но, крайният срок все още не е настъпил, някой може да ни изненада. Българки са.“, издава още от „кухнята“ на офроуд състезанието Йосиф Лагадов.

По думите му са подготвени около 650 километра трасета. В четвъртък вечерта преди състезанието ще бъде пусната и  карта за атрактивните места за наблюдение от публиката. В неделя състезанието ще бъде на затворено трасе на 200 метра от Каменната Сватба, на мото полигона. Предвиден е кетъринг, Ди джей, паркинг за зрителите и още много други екстри. В 10,30 часа ще бъде даден старта.

„Направили сме шест различни трасета за различните категории. Награждаването се очаква да бъде към 15,30 часа. Важно е да подчертая, че екипажите от Кърджали няма да имат никаква информация за трасетата до началото на състезанието, докато не им дадем пътните книги“, категоричен е Лагадов.

Предвиден е клас “Discovery”, в събота, на 28 септември. В него могат да се включат деца, но със семействата си. Те ще имат преход от 40 км по пътна книга и трак. Този клас е насочен към семейства, които искат да опитат от високия адреналин на офроуда. Трасето им ще бъде леко, така че няма да имат проблеми да го минат с обикновен джип, тоест с така наречените „асфалтьорки“.

Официалното откриване в съботния ден ще бъде направено от  кмета на град Джебел Неджми Али в 10 часа, пред сградата на Общината, където ще бъде даден Старт на SS2 Крос-кънтри Рали и за начинаещи (Discovery) SS1

Майсторство ще покажат състезателите в тридневната надпревара в категориите:

Cross Country Rally – Бързо трофи с подкатегории Т1,Т2 и Т3 и Open Class. Километрите тук са от 160 на етап, а трасетата са леки и бързи, без екстремни елементи.

Trophy, с подкагории „Прототип“, „Модифициран“ и „Стандарт“. Прототипът е с най-тежко трасе, с най-много екстремни елементи, с около 50 км за двата дни. При останалите – Модифициран и Стандарт километрите ще бъдат 80 км за двата дни. Вторите са с променени окачвания, двигатели или най-общо с промени в техническата част, като купето си остава същото, а при последните Стандарт са позволени окачвания, други гуми и евентуално лебедка.

„Трасетата ще бъдат много различни и много атрактивни за всички видове класове“, обещава още Йосиф Лагадов.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *