Професията учител за мен е призвание, казва новата директорка на СУ «Отец Паисий» Теодора Богданова За тринадесет години в училището тя преминава през всички длъжности на професионалната стълба

Валентина ИВАНОВА

В четвъртък началникът на РУО Ангелина Костова представи новата директорка на Средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали. Теодора Богданова спечели обявения от Министерството на образованието и науката конкурс за поста, в състезание с още двама претенденти. Събитието се проведе в препълнената учителска стая и се превърна във вълнуващо тържество.

Представянето на Богданова пред колектива на училището се превърна във вълнуващо тържество

Богданова е магистър по история, завършила е Югозападния университет в Благоевград. Била е учител и заместник директор в „Св. Климент Охридски“ в Кърджали. Вече 13-та година е в най-старото светско училище в Източните Родопи. Изкачила е професионалната стълба, преминавайки през позициите на преподавател, главен учител, заместник директор в начален етап, заместник директор в гимназиален етап, за да достигне до ръководния пост. Познава добре цялостния живот в „Отец Паисий“, ритъма на работа, учениците и учителите. Те също я познават добре.

Харесва стила на досегашния директор Златко Атанасов, който за нея винаги ще си остане Шефа. Смята да го продължи като работи в екип и изслушва всички мнения. Предизвикателство за нея в началото на учебната година ще бъдат новите учители и тези, които ще започнат на нови позиции. Иванка Богданова и Тони Кръстев стават заместник директори, заедно с Мариана Василева, която продължава на поста. Включват се и още десетина новоназначени преподаватели.

Богданова получи символично ключа на училището от своя досегашния директор Златко Атанасов

Като цяло училището е обезпечено с учители за започващата учебна година. Има недостиг само на математици. Върви се към подмладяване на колектива. Кадровият подбор е много важен и не трябва да се прави кампанийно, а по определен план за търсене на специалисти, които да са креативни, мислещи, мотивирани и да бъдат в крак с времето. Училището ще продължи да следва своята природо-математическа насоченост и ще набляга още повече на дигиталните технологии. Започва изграждането на СТЕМ-център, ще бъде готов през май 2026 година и ще даде още по-големи възможности в тази посока, споделя новоназначената директорка.

Тръгваме с 1350 ученика. Занятията ще се водят в двусменен режим, тъй като не ни стигат класните стаи. В старото училище, известно като Бизнесинкубатора, ще учат пет класа първолаци и две паралелки от 2-ри клас. Обособили сме там и един компютърен кабинет. Ако ни бъде предоставена цялата сграда, ще решим напълно проблема с помещенията и ще можем да преминем на едносменно обучение. Другата възможност е да се строи нов корпус до Бизнесинкубатора, но затова са необходими много средства, а те не са във възможностите на училищния бюджет, обяснява Богданова.

Новата директорка е амбицирана да успее, защото обича професията си, обича училището и приема професията учител като призвание.

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

1 Отговор

  1. възпитател каза:

    Честито и успех на г-жа Богданова,отличен на г-н Атанасов,достойно предаде щафетата.Де и в Славейков човека Б да имаше морал,достойнство и чест

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *