Най-добрите танцьори на Свиленград ще танцуват на фестивала „Мистериите на Хухла“ Детско-юношески танцов състав „Свиленче“ и Танцов състав „Илинден“ се качват на сцената в първия ден на форума на площада в Ивайловград

Нов живот

Детско-юношески танцов състав „Свиленче“ и Танцов състав „Илинден“ за първи път се във фестивала „Мистериите на Хухла“. Двете формация са към Народно читалище „Просвета-1870“ и са основани са през 2010 година. Имат богат репертоар и много концертни изяви в цяла България. Участвали са в национални и международни фестивали и са носители на десетки награди и отличия.

Детско-юношеският танцов състав „Свиленче“ спечели Първа награда и Златен медал от XII- тия Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ в село Лозен, златен медал от 6 издание на „Тунджа пее и танцува“ 2024- Елхово, сребърен медал от 17-ти международния форум „Песни и танци без граници“.

Танцов състав „Илинден“ има и ежегодни участия извън пределите на България- Албания, Турция, Италия. Тази година участва в Meждyнapoдния фecтивaл нa изĸycтвaтa c ĸoнĸypceн xapaĸтep „Apт фecт тaлaнти“, Keчĸeмeĸ, Унгapия, на който журито му присъди Златна купа, първо място, сертификат и ваучер.

„Илинден“- Свиленград  бе сред избраните 40 танцови формации от България, които участваха в спектакъла „Шуменската гара“ в Зала 1 на НДК- една продукция на Ансамбъл „Българе“ и Христо Димитров. На една сцена с още 1500 танцьора. Грандиозното събитие се състоя на 11 май 2024 г.

Основател, хореограф и ръководител и на двата състава е Галина Христова.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *