Започва строежът на пристройка към училище Славейков в Кърджали Кметът Ерол Мюмюн и директорът Милко Багдасаров направиха първата копка

Сбъдва се една отколешна мечта на славейковци и на ръководството на най-голямото училище в Източните Родопи и Южна България  – СУ „П.Р. Славейков”.  На прага на новата учебна година днес бе направена първа копка на пристройка на учебното заведение, в което ежедневно влизат в час 1600 ученици. Когато преди 40 години училището е отворило врати, е нямало толкова много школници и сега пристройката идва да покрие нуждите на драстично увеличения брой ученици.

Проектът е на стойност 3 милиона лева, осигурени от МОН, негов изпълнител е фирма „Пътстрой”, спечелила обществената поръчка. В пристройката ще има 10 класни стаи, 6 зали за занимания на деца със специални потребности и актова зала за 300 души.

Гости на церемонията по първата копка бяха кметът Ерол Мюмюн, заместник-кметовете Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, председателят на КНСБ-Кърджали Иванка Караколева, представителя на изпълнителя на обекта Александър Желязков.

Самата първа копка на пристройката бе направена по стародавен обичай от дългогодишния директор на СУ „П.Р. Славейков” и основен генератор на това пристройката да се случи Милко Багдасаров, кмета Ерол Мюмюн и Александър Желязков, под вещите указания на народния певец и фолклорист Филип Синапов. Той поясни, че по стара традиция  в навечерието на първата копка е било заколено жертвено животно, а от неговата кръв след копката, направена с кирка осветена със светена вода, се прелива в четирите краища на бъдещия обект. Разбира се не липсваше и съвременния вариант на първа копка, при който кметът Ерол Мюмюн разби бутилка шампанско  в кофата на багера.

Преди това той поздрави ученици, учители и ръководството на училището.  „С новата пристройка, която трябваше отдавна да се случи, ще бъде решен въпроса с едносменния режим на обучение. Учениците ще имат възможност  за провеждане на занятията в модерна, отговаряща на европейските стандарти, пристройка. Това заслужават нашите деца. Не веднъж съм заявявал, че топ приоритета за нас и няма да направим нито милиметър отклонение от него, са именно децата на Кърджали. Защото вярвам, че утрешния ден на нашите деца е наша мисия и най-главна задача.”, каза в приветствието си кметът Ерол Мюмюн.

Говорейки за децата на Кърджали като основен приоритет пред общинското ръководство, той отправи покана към всички кърджалийци да присъстват на церемонията по откриването на многофункционалната спортна площадка в кв. „Възрожденци”, което ще се състои на 20 септември /петък/. Ерол Мюмюн отбеляза, че специален гост на откриването на спортния обект ще бъде министърът на младежта и спорта Георги Глушков, първият българин играл в MBA.

Присъстващите на церемонията по първата копка бяха поздравени от директора на училището за шампиони Милко Багдасаров, който разказа за дългия път  до момента, в който започва строителството на пристройката.

 „Днес е денят, в който се сбъдва една мечта. Проектът за този обект е с дата 2011 година. По една или друга причина, от тогава досега, нещата не се случваха. Днес обаче, те вече се случват и аз поздравявам всички с този факт. Надявам се много скоро да открием пристройката и да се радваме на едно ново брилянтно чудо в Кърджали.” каза Милко Багдасаров в обръщението си към всички присъстващи на церемонията по първата копка.

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Учител каза:

    Редно беше с копката да дойде и нов млад педагогически кадър за директор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *