В петък правят първа копка за пристройката на Славейков На 17 септември преди 40 години откриват училището в кърджалийския квартал «Възрожденци»

Валентина ИВАНОВА

Ваня ИВАНОВА

 

В петък, 13 септември 2024 година, в 11 часа предстои първата копка за изграждане на пристройка към Средно училище „П.Р.Славейков“ в Кърджали. Това съобщи за „Нов живот“ директорът на школото Милко Багдасаров.

Старозагорската фирма «Пътстрой» е спечелила обществената поръчка. Проектът е за 3 милиона лева и включва нови 10 класни стаи, 6 зали за занимания на деца със специални потребности и актова зала за 300 души. Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката.

До разширяване на учебната база се стигна, след като многократно от 2011 година досега ръководството предлага това, поради нарастващия брой ученици.

Припомняме, че на 15 септември 1981 година се състои церемонията по извършването на първата копка и полагането на първия камък на новото единно-средно политехническо училище в кърджалийския квартал «Възрожденци».

На ритуала присъстват много гости, партийни и държавни ръководители, представители на обществени организации, строители, ученици и граждани. Тържеството е ръководено от първия секретар на ОК на БКП Димитър Ташков.

Проектът е на архитект Миролюб Попов от Проектанска организация – Кърджали. Предвидено е сградата да има 24 класни стаи, лаборатории и кабинети, библиотека, книгохранилище, столова и кухня, бюфет, два физкултурни салона, медицински пункт, зъболекарски кабинети, работилници, тържествена аула с голям капацитет. В модерно обзаведени кабинети и учебни зали е предвидено да се обучават над 960 ученика.

За построяването и обзавеждането на училището са осигурени над 2 милиона лева. Строителството се осъществява от ОСП към СМК в строителната група на Георги Христозов.

Първата копка на новото ЕСПУ прави Димитър Гогов, председател на ИК на ОНС. Той бетонира и специалния символичен завет към бъдещите поколения, в който е вложен идейният замисъл за вечен стремеж към науката, към просветлението, към мир и благоденствие на планетата.

След три години детски смях оглася класните стаи. На 17 септември 1984 година, в първия учебен ден отваря вратите си един от трите сектора на училище «П.Р.Славейков».

В 16 класни стаи и 8 добре обзаведени кабинета тръгват да учат 800 деца от полудневната детска градина до осми клас. За допълнително обзавеждане на този сектор Министерството на народната просвета отпуска още 7800 лева.

По план училището трябва да бъде изцяло завършено за началото на следващата учебна година, когато да влязат в действие другите два учебни корпуса, физкултурния салон с плувен басейн и аулата. Но вторият физкултурен салон и аулата така и не са построени до ден-днешен, констатира авторът на проектът арх. Попов.

Митко Димов полага голямо усърдие и труд по създаването на най-голямото средно училище в Кърджали, на което е първи директор в периода от 1984 до 1990 година. В екипа му влизат Цветан Трингов, Валентина Димитрова и Божана Ушева като заместник-директори и 81 учители.

Настоящ директор на училището е Милко Багдасаров.

В училището през учебната 2024/ 2025 година започват своето обучение 1630 ученици, което го прави едно от най-големите в Южна България. През последните години «П.Р.Славейков» стана популярно като «Училище за шампиони». също има екопътека – „Шампиони“.

СУ „Петко Рачов Славейков” разполага с богата материална база – 65 класни стаи, 10 модерно оборудвани кабинета по различни дисциплини, 4 компютърни зали, 3 актови зали, 5 зали за спорт, игрища, богата библиотека, Ресурсен център за човешките права, Еврокоридор, училищен параклис, клуб на учителя, места за хранене и отдих, екопътека, красиво озеленен двор.

Отдавна учебната база на «П.Р.Славейков» е отеснява за увеличаващия се брой ученици и нарастващите изисквания към образованието. Директорът Милко Багдасаров обяснява, че изграждането на пристройка е негова стара мечта. Още през 2011 година е подготвен проект за разширяване на училището, на който едва днес му е дошъл редът за реализиране.

Арх. Миролюб Попов пък е изненадан, че никой не го е потърсил като автор на проектът за основната сграда, каквито са изискванията на Закона за авторското право.

След началото на строителството се очаква пристройката да отвори врати през 2026 година и да се осъществи изискването за едносменен режим на обучение.

 

↓Последвай ни във Facebook

5 Отговори

  1. Учител каза:

    Всичко хубаво,но ни трябва нов млад директор.От пенсия какво да чакаме освен ретроградност

    • Анонимен каза:

      Много вярно,крайно време е да се смени директора на това училище.

  2. Иван каза:

    Защо е уволнена М.Демирева по брутален начин

  3. Анонимен каза:

    А РИО защо ощети Демирева,защо стана бариера пред човека на науката доктор по география ,младия Фикри от Момчилград

  4. Анонимен каза:

    РИО не Ви вярваме за Славейков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *