Носителят на „Грами“ Недялко Недялков ще свири в „Мистериите на Хухла“ на 22 септември (ВИДЕО) Виртуозният майстор на кавала от световна величина, солист и оркестрант в Оркестъра за народна музика на БНР, един от съвременните идоли във фолклорното музикално изкуство, ще огласи връх„Св. Илия“ над село Хухла

Под диригентството на маестро Георги Андреев, заедно с музикантите от Врачанския симфоничен оркестър, със солисти от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и гост-изпълнители от  Гърция и Турция Недялко Недялков ще участва в гала-концерта на Фестивала  на „Мистериите на Хухла 2024“ на свещения връх под надслов „Полет над три реки“.

Кой е Недялко Недялков?

Нашенец е.

Роден в Хасково и израснал в близкото село Конуш, Недялков наследява таланта на  музикант от своя баща, вуйчовците  и един от  чичовците.

Завършва  Музикалното училище в Широка лъка и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където се откроява като много добър изпълнител и става солист на народния оркестър на Академията.

Първото си признание получава на Националния конкурс за млади изпълнители в Плевен. В колекцията му от отличия от онова време е и Специалната награда за млад изпълнител на Национална среща -надсвирване в Стамболово, което тази година бе възобновено. В 1996 става солист – оркестрант в  оркестъра за народна музика на БНР.

Повече от 25 години Недялков развива своя уникално-виртуозен стил и импровизация на кавал и бележи върхове у нас и по целия свят.

„Брилянтна техника при виртуозни пасажи, съвършено владеене на различните кавалджийски изпълнителски стилове, казва за него проф. Милчо Василев, композитор и диригент.

Блестящият кавалджия е излизал с различни формации на сцени от Норвегия до САЩ, от Япония до Ливан.  Носител  е на престижната награда „Грами“ през 2011 г. в проект на големия испански музикант Жорди Савал, където кавалът  се вписва в ансамбъл от малко познати старинни инструменти с вековна история. Концертът „Бал-Кан: Мед и кръв – кръговратът на живота“е изнесен в Центъра за изящни изкуства „Бозар“  в Брюксел.

Недялко Недялков е свирил даже в бежански лагер: край френския град Кале, заедно с бенда на прочутия испански музикант Жорди Савал. Едно от последните му участия в концерти е в берлинската църква „Св. Кръст“ по случай 145 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.  Това лято е бил канен на семинар в Гърция, гостувал е и на семинари в Испания, САЩ, Швейцария. Носител е на титлата “ Музикант на годината“, на  Специалната награда на Столична община за принос към фолклора , на почетния знак и званието лауреат на “Златно перо“.

Преподава в Националната музикална академия, а също в столичното 144-то  училище „Народни будители“, където има специализирана паралелка по фолклор.

За първи път ще участвам в „Мистериите на Хухла“, благодаря на организаторите за поканата, казва прочутият музикант. На сцената той ще излезе заедно с именити свои колеги от Турция и Гърция. Там ще прозвучат произведения на не по-малко успешния хасковлия – диригентът и композиторът Георги Андреев, аплодиран миналото лято в Хухла. Сред трите творби, които ще свири Недялков, е сюита, написана специално за него от Георги Андреев, получила награда от престижен конкурс на европейските радиостанции.

Интересна подробност за любознателните е, че един от кавалите на ненадминатия музикант е изработен от бразилското дърво Сантос палисандър. Професионалният майстор Кръстьо Димов  заслужено е нарекъл един от  моделите си „Недялко Недялков“. Уникалните кавали са подходящи и за изпълнение на класическа музика.

Иска ми се у нас да има по-голямо уважение към изпълнителите на фолклор, който възпитава в родолюбие, а не да се лансират разни еднодневки, казва Недялков в навечерието на фестивала.

Нашият край е уникален като природа и енергия, има неразкрит още потенциал, който трябва да се разкрива.

Нека да пребъде фестивалът „Мистериите на Хухла“, пожела накрая очакваният на сцената на връх „Св.Илия“ именит музикант.

Златка МИХАЙЛОВА

 

↓Последвай ни във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *