Фолклорна група „Зейбеклер“ от Момчилград: Пазители на автентичния балкански дух Формацията ще участва в престижния фестивал "Мистериите на Хухла"

Метин ХАСАН

Фолклорната група „Зейбеклер“ от Момчилград ще вземе участие в престижния фестивал „Мистериите на Хухла – 2024“, който ще се проведе на 21 септември 2024 г. Групата ще бъде част от Сборния концерт на самодейни състави от поречието на реките Арда, Тунджа и Марица, който ще носи вдъхновяващото заглавие „Полет над три реки“. Това участие обещава да бъде едно от акцентите на фестивала, който събира на едно място най-добрите представители на балканския фолклор.

Кои са „Зейбеклер“?

Група „Зейбеклер“, създадена през 2006 г., е една от водещите формации, които поддържат живи традициите на балканския фолклор. Те носят името на „зейбеките“ – смели войни и танцьори, известни в турския фолклор със своите характерни танци и музика. Целта на състава е да съхрани и възроди както турските, така и българските традиции в района на Родопите, като същевременно популяризира културното наследство на Балканите.

Репертоар и представления

Фолклорната група „Зейбеклер“ е известна с богатия си и разнообразен репертоар, който включва традиционни песни и танци от региона на Родопите, Тракия и други части на Балканите. Основният акцент в техните изпълнения пада върху автентични ритми като популярния „зейбек“ – един от най-разпознаваемите танци, свързан с храброст и сила.

През годините „Зейбеклер“ са участвали на различни фолклорни събития и празници както в България, така и в чужбина, като Гърция, Турция, Македония и дори Швеция. Всеки техен концерт носи уникално преживяване за публиката, благодарение на изключителните танци, живите мелодии и оригиналните сценични костюми, които са ръчно изработени и представят характерни носии от региона.

Участие в „Мистериите на Хухла – 2024“

Фестивалът „Мистериите на Хухла“ е сред най-значимите културни събития в региона, който събира на едно място фолклорни изпълнители от различни краища на България. Тази година под мотото „Полет над три реки“, събитието ще обедини творчески състави от поречието на Арда, Тунджа и Марица. „Зейбеклер“ ще представят едни от най-запомнящите си танци и песни, които отразяват духа на балканския фолклор и съхранените през вековете традиции

Бъдещи планове

С ясна визия за бъдещето, група „Зейбеклер“ планира да разшири своето присъствие на международната сцена, като продължава да популяризира българския и балканския фолклор в цял свят. С всяко ново участие те не само привличат нови почитатели, но и подчертават важността на културното наследство и междуетническото разбирателство.

„Зейбеклер“ са не просто изпълнители – те са посланици на мира, културното сътрудничество и хармония, като техните песни и танци обединяват хората независимо от произхода им.

С участието си на „Мистериите на Хухла – 2024“, фолклорната група „Зейбеклер“ отново ще докаже своята роля като важен пазител и разпространител на автентичните балкански традиции.

 

↓Последвай ни във Facebook

 

1 Отговор

  1. ФалкФолк каза:

    Всъщност, както самият ръководител казва, а и доказва. Истинската всъщност и призвание на групата е ЗЮБЮКЛЕР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *