Спасиха пациентката от Кърджали, транспортирана c медицинския хеликоптер 44-годишната жена с мозъчен кръвоизлив бе оперирана в столична болница от проф. Станимир Сираков, роден в Кърджали

Нов живот

44-годишната жена, която бе транспортирана вчера с медицинския хеликоптер до София, вече е оперирана в болница „Свети Иван Рилски“. Екип на проф. Станимир Сираков, роден в Кърджали, е извършил интервенцията и в момента пациентката е в следоперативен период на възстановяване.

Тя е от крайградските села, сама е потърсила помощ в МБАЛ «Д-р Атанас Дафовски» –  Кърджали. Това съобщи за «Нов живот» директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков. Той обясни, че жената е била с мозъчен кръвоизлив и само бързите и добре координирани действия на кърджалийските спешни медици и колегите им от София са довели до успешен завършек на спасителната акция.

Искането за транспортиране на пациент е постъпило в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали от многопрофилната болница в областния град, какъвто е редът.

Нещата се случват, когато се работи в колаборация между екипите за спешна помощ. Създадохме перфектна организация съвместно с полицията и въздушната линейка кацна в 12,30 часа на поляната в парк «Простор» в Кърджали. След 50 минути беше вече в столицата, добави д-р Митков.

В България има един оборудван медицински хеликоптер и той за първи път се ползва за транспорт на пациент от Кърджали до столицата. Очакват тази година да влязат в действие още два.

 

↓Последвай ни във Facebook

1 Отговор

  1. Др. Шишко каза:

    Изкарала е голям късмет, че не ка я лекувани клн кърджалийската неврология. Тези които остават на лечение в кърджали, 80% остават инвалиди,полупарализирани. При положение че пациенти със същите симптоми, в други болници се възстановяват на 100%. Проучване показва че най много проценти и то доста голям, инвалиди след инсулт има в кърджалийска област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *