Скулптурната композиция пред галерията се нуждае от спешно почистване Кметът Ерол Мюмюн има идея за реновиране на пространството пред културната институция

Ваня ИВАНОВА

Много хора ежедневно минават край скулптурната композиция на улица «Републиканска“ пред Художествената галерия, но не на всички им прави впечатление вида й. Някои дори не забелязват фигурите. А те се нуждаят от почистване и специално отношение, защото наслагванията от мръсотия им вредят и нанасят щети.

Малцина знаят какво изобразяват женските фигури и кой е техният автор. Те представляват трите първи музи в древногръцката митология, дошли от Беотия: Мелета /учение, опитност/, Айода /песен/ и Мнема /памет, литература/.

Мелета

Обединени са в композиция под името „Наука, музика, литература“.

Мястото не е избрано случайно. Тя е разположена там, където се е намирала най- старата сграда на читалище „Обединение“, пред художествената галерия и срещу новата сграда на читалището. Пластичната бронзова композиция е създадена и монтирана през 1980 година, в навечерието на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Айода

Автори са Николина Канарова и Недко Кръстев, най-плодотворните и успешни творчески двойки в българската скулптура. А пространственото оформление е дело на архитект Сабина Кутева.

Мнема

Смисълът, вложен от авторите, тръгнали от древногръцката митология, е много силен и разпознаваем. Фигурите са образец на модерност в изкуството на скулптурата. Може би заради това, в началото тя не е била приета еднозначно от обществеността на града.

Кметът Ерол Мюмюн

След като най-сетне започна ремонтът на продънения покрив, кметът Ерол Мюмюн вече замисля реновиране и облагородяване на мястото пред художествената галерия «Станка Димитрова». Наскоро той обясни пред журналисти, че на първо място ще бъдат почистени фигурите от скулптурната композиция. После цялото пространстство ще бъде реконструирано, така че да стане привлекателно и конфортно за отдих и културни дейности.

Добре би било да се поставят информационни съоръжения с имената на авторите и музите, което ще усили въздействието на „Наука, музика, литература“.

И дано при обновяването, най-сетне общината постави табела с името на Станка Димитрова, както се нарича Художествената галерия от 1998 година.

Снимки: Ваня Иванова

↓Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *