Александруполис идва в Хухла с танците на „Акритес“ Тазгодишният фестивал „Мистериите на Хухла“ се провежда от 21 до 23 септември

Нов живот

17 годишна е историята на асоциацията за култура и фолклор „Акритес“ в Александруполис, която ще украси тазгодишния фестивал „Мистериите на Хухла“. Основната ни цел е да поставим нашето камъче в традицията  в която имаме свое място, да запазим жива тази част от нашата история, която е неразривно свързана с всяка къща, с всяко село, с всяко обществено събитие . Това  казва ръководигелят и Димитрис Келемидис, познат от години в много общини в Хасковска област от работата му като експерт по европейски програми и проекти.

„Акритес“ има 230 активни членове от всички възрасти. Многобройни са участията на танцовата формация в културни събития  в префектура Еврос:  в Александруполис, Неа Виса, Дадия, Ферес,  Суфли, Сапес, Кирки, Лутра,  Кастаниес, Дикая, и други селища, посещавани и от български туристи. Жизнерадостните им изпълнения са показвани и в  телевизионното предаване  „Неделя на село“.

Танцьорите са стъпвали на фестивални сцени в Солун,  Серес,  Ксанти, Комотини, Трикала/ в чийто регион  се намира манастирският комплекс Метеора/. на островите Лефкада, Родос,Сифнос, Наксос и други места в Гърция.  Участвали са  в международни фестивали  в Банско, България,  в Родосто и остров Имброс /Гьокчеада/, Турция.

Ние провеждаме  и много класове по традиционни танци за всички възрасти, които по сещават от стотици любители на това изкуство. От 2012 г. насам  всеки юни в Театъра на лятната градина н и в Театъра на открито на Екопарк Алтиналмази в  Александруполис  изнасяме  годишно танцово представление, в което участват всички секции на клуба, и така отбелязваме  края на творческия сезон ,  разказва Димитрис Келемидис.

Значима е дейността на танцовата формация  и във възраждане на народни обичаи. Показвани са възстановките на обичая „Камили“-  маскарадна игра за  веселба , здраве и берекет, на  обредите, свързани с лазарските игри и изнасяне на чеиза на булката.  Съвместно със Сдружението на патротиотите в Александруполис е  възроден позабравеният  уникален тракийски  обичай, при който кукерите  идват , предвождани от цар.

Сдружението  разполага с впечатляващ  богат сценичен гардероб  от  тракийски носии за възрастни и за деца. Те са събрани  от различни региони, много от носиите  са автентични. Снимки на традиционните облекла са  отпечатани в  брошура, озаглавена „Тракийските народни носии“. Тиражът  от 3500 броя е  раздаден безплатно на всички основни училища в Александруполис.

Досега са организирани и 7 семинара по традиционни танци, на които  поканените  учители по танци от Пелион, Кастория, Драма и други места учат  членовете  на „Акритес“ на характерните особености на танцовия фолклор в  техните  региони. Празници с оркестри от традиционни инструменти, срещи с клубни приятели допълват разностраннта дейност на пазителите на фолклора в Александруполис.

След две седмици те ще изпълнат сцената на  „Миистериите на Хухла“, за да прибавят гръцки ритми и слънчеви багри към любимия фестивал.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *