Стотици се събраха на есенното мае на Елмалъ баба текке край село Биволяне (Снимки)

Нов живот
Стотици жители и гости на община Момчилград присъстваха на традиционното мае в религиозния комплекс Елмалъ баба текке край село Биволяне. То се провежда всяка година в първата събота на месец септември и е най-голямото в региона. С него се слага началото на есенните маета в региона.
Да уважат празника на Елмалъ баба текке дойдоха депутатът от ДПС Павлин Кръстев, областният лидер на ДПС Ресми Мурад,
вицеконсулът на Р Турция в Пловдив Айше Саваш, председателят на ОбС – Момчилград Ерсин Юмер, кметовете на общините Кирково и Ардино Шинаси Сюлейман и Изет Шабан, бившият депутат Мустафа Ахмед, общински съветници от ДПС в област Кърджали.
„Традициите са корените, които ни свързват с предците ни, те са нашата памет. Важно е да ги съхраняваме, защото без минало бъдещето е несигурно. В моменти като този, когато се събираме с наши близки, съседи и приятели си даваме сметка колко важно е да бъдем единни, защото само така много по-лесно преодоляваме трудностите, поднасяни ни от живота“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
По-късно през деня гостите на маето се включиха в традиционното наддаване за месо. Парите от търга се използват за поддържането на религиозния комплекс Елмалъ баба текке и за подготовката на следващото мае.

 

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *