Отбелязаха вековния юбилей на футболна Арда с тържество на стадиона (Снимки+Видео)

  • Президентът на БФС Георги Иванов уважи празника
  • Дойдоха настоящи и бивши футболисти, треньори и спортни деятели, но верните фенове на трибуните бяха твърде малко

Валентина ИВАНОВА

Дългоочакваното тържество за вековния юбилей на футболна „Арда“ се проведе на стадиона в Кърджали пред почти празни трибуни. Точно в този важен момент, вярната публика, която винаги подкрепя любимия отбор, я нямаше и това направи лошо впечатление на десетките гости, някои пропътували стотици километри, за да присъстват на събитието.

За да уважат 100-годишнината на клуба, от София пристигнаха президентът на БФС Георги Иванов, Валентин Чакъров, вицепрезидент на Аматьорската футболна лига и президентът на Българската професионална футболна лига Атанас Караиванов.

На стадиона беше и цялото ръководство на общината, предвождано от кмета Ерол Мюмюн, и народните представители от Кърджали Байрам Байрам, Елван Гюркаш и Айтен Сабри.

Най-развълнувани бяха бившите футболисти, треньори и спортни деятели, изградили историята на „Арда“. Много усмивки, прегръдки и просълзени очи белязаха срещите на хора, които не бяха се виждали от десетилетия. Тъга навяха  спомените за отсъстващите им колеги, напуснали земните игрища.

Церемонията започна с награждаване на изявени през годините състезатели, наставници и спонсори на клуба. Кметът Ерол Мюмюн, Георги Иванов и Валентин Чакъров връчиха златни, сребърни и бронзови значки за принос в развитието на футбола в града, купи и плакети. Сред отличените бяха Кръстю Богданов, Любо Маргаритов, единственият останал жив от отбора през 1960 година, Ахмед Мехмедов-Големият Метко, легендарен голмайстор, на когото е кръстен стадион в Турция, Мюмюн Кашмеров, Атанас Маринов, който вкарва отбора от „В“ в „Б“ група, Радю Радев и др. Голяма част от предвидените за награждаване играчи и деятели не присъстваха. Прочетени бяха имената на Марин Марков, братята Вангелис и Димитрис /Нино/ Глабаданидис и др.

На тържеството бяха и представители на по-младото поколение, свързано с влизането на «Арда» във футболния елит, като Ахмед Осман, отбелязал  решаващо попадение в решаващ мач, и треньорите Стамен Белчев, под чието ръководство родопският тим влезе в Първа  лига на България, Николай Киров, отвел Сините на финал за Купата на България, Емил Кременлиев, Александър Тунчев и др.

Отличени бяха и спомоществователи на «Арда», но на стадиона от тях дойде само Марин Попанастасов.

Българският футболен съюз награди със статуетки за принос в развитието на футбола президентът на «Арда» Яшар Дурмушев, Рамадан Дурмушев – част от ръководството на клуба, както и кметът на Кърджали Ерол Мюмюн. Отличие бе подготвено и за областния управител Никола Чанев, който не успя да присъства, за да си го получи.

Днес сме заедно, за да празнуваме 100-годишнината на нашия клуб. Тук бих искал да изкажа специална благодарност на абсолютно всички, които през годините са дали своя принос за развитието на „Арда», каза той припомни, че в родопския отбор са играли футболисти, прославили града и извън пределите на страната.

Президентът на БФС Георги Иванов също поднесе поздравление. Той пожела на отбора още успехи и обеща винаги да подкрепя футбола в Кърджали и „Арда“.

На електронното табло на стадиона показаха десетина стари снимки, свързани с моменти от славната история на клуба, с което се напомни повода за събитието.

Ерол Мюмюн и Георги Иванов връчиха медали на трите най-отбора, участвали в детския турнир, посветен на юбилея.

След това на терена излязоха ветерани на «Арда» и на гръцкия «Панатракикос» от Комотини.

За някои ветерани на «Арда» денят не беше празничен. Футболисти, играли в периода 1980-1997 година, излязоха с позиция пред медиите по повод 100-годишнината на отбора. В нея се посочва, че много играчи, треньори и ръководители на клуба не са били поканени на честванията и се обвинява настоящото ръководство на клуба в тенденциозност и лоша организация на юбилейното тържество.

Снимки: Ваня Иванова

 

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Какво нещо само . Честването на 100 годишен юбилей на български футболен отбор от А РФГ „АРДА“ на празен стадион . По добре да бяха го направили на площада . Повече хора щеше да има .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *