Изтича срокът на ЦИК двете ДПС-та да се откажат от ДПС в коалициите си

Днес в 17:00 часа изтича срокът, който ЦИК даде на двете коалиции „Движение за права и свободи – Ново начало“ и „Демокрация, права и свободи – ДПС“ да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им.

Причината – според изискванията на Изборния кодекс, една партия може да участва в изборите само в една коалиция.

До тук се стигна след като в понеделник имаше сериозно напрежение пред ЦИК. И двете фракции на ДПС претендираха да подадат документите си първи.

Така комисията реши да тушира напрежението като запише еднакъв час за двете заявления и не им постави пореден номер, с което създаде хаос в изборния процес.

И двете ДПС-та заявиха, че няма да се съобразят с изискването на ЦИК – да премахнат от състава си партия ДПС. Това ще принуди Централната избирателна да откаже регистрация и на двете коалиции.

Коалицията на Пеевски се казва „ДПС – Ново начало“, а тази на Доган – „Демокрация, права и свободи – ДПС“. В състава и на двете е включена партия ДПС.

Проблемът е, че ако извадят ДПС от коалициите, и двете формации ще трябва да събират и нови 2500 подписа за новия политически субект.

По информация на Епицентър. бг ДПС-Доган е било подготвено за развитието на този сценарий и е събирало успоредно две подписки – едната за коалиция, а другата само за ДПС.

И когато на 7 септември в 17.00 часа ЦИК откаже регистрацията на коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“, хората на Чакъров щели да внесат на минутата новата подписка за участие във вота на самостоятелна партия ДПС, което по устав се представлява заедно и поотделно от Пеевски и Чакъров. А пък ЦИК вече била получила указания да регистрира именно това ДПС. От което излиза, че двете партии – СБОР и ЗНС – са само мюрета в коалицията на ДПС-Доган.

Според източници от комисията председателят на ЦИК Камелия Нейкова е дала знак на ДПС-Доган, че могат да бъдат сигурни, че ще получат желаната от тях регистрация за явяване на избори. Нещо повече – било обяснено, че ЦИК ще откаже регистрация и на „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски, и на „ДПС – Демокрация, права и свободи“.

Тънкият момент тук е електронната регистрация на „ДПС-Ново начало,“ което стана в първите пет минути на 2 септември. И тъй като законово това е допустимо, а и вече има прецедент за регистрация на партия по електронен път, то ВАС няма как да не се съобрази с тези факти.

Ако не бъде допуснат нито един от двата политически субекта, претендиращи за марката ДПС да участват с нея в изборите, това е нарушение на Изборния кодекс и на Конституцията (чл.11, ал.1 и ал.3).
Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че ако в крайна сметка нито едно от двете ДПС-та не бъде регистрирано за вота, това е основание за сезиране не само на ВАС, но и на Конституционния съд и обявяване на изборите за незаконосъобразни.

Политически експерти и прависти са категорични, че основен виновник за хаоса е ЦИК с решението да не дава входящи номера на двете ДПС-та при внасянето на документите за регистрация и да не вписва в регистъра час и последователност.

По всяка вероятност казусът ще стигне  до съда.

 

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *