Хроникьорът на спорта в Кърджали Марин Марков стана на 80

  • Благодарение на неговия ентусиазъм, архив и знания бе издаден сборникът „100 години организирано физкултурно движение“
  • Той е двигател и за подготвяната книга „100 години организиран футбол“

Валентина ИВАНОВА

Няма спортист и спортен деятел в Кърджали, който да не познава или да не е чувал името на Марин Марков. Това е човекът, посветил живота си на спорта и на неговата история в Източните Родопи. Днес той навършва 80, но енергията и ентусиазмът му са като на младеж.

Години наред Марков събира снимков материал и данни за различни състезатели и отбори, прославили името на града и държавата, и с нестихваща последователност преследва мечтата си да издаде книга.

По негова инициатива и със съществената му помощ, колектив издаде сборника „100 години организирано физкултурно движение в Кърджали 1919-2019“. Подготовката премина през много перипетии и стана факт едва през 2022 г.

В момента се работи по ново обзорно издание „100 години организиран футбол в Кърджали“, като Марин Марков отново е двигател в процеса, още повече, че е бивш футболист.

Припомняме, че известният спортен деятел е роден на 7 септември 1944 година в гр. Дедеагач /Александруполис/. Израснал, учил, работи и до ден днешен живее в Кърджали. Средното специално образование получава в Техникума по строителство „Христо Смирненски“. След отбиване на военната служба, завършва задочно Висшия институт по физкултура в София.

От малък тренира и играе футбол – първо в детско-юношеския, а после – в мъжкия отбор на «Арда».

Бил е ръководител на дирекция „Спортен интернат и детско-юношески спорт» при ОС на БСФС – Кърджали, зам.-председател на дружество „Арда“ и учител по физкултура в техникума по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“.

Марин Марков е инициатор и за осъществяването на масовите спортни упражнения на стадион „Дружба“, в които участват средношколци от всички училища на града.

През целия си съзнателен живот е отдаден на спорта и неговото развитие в Кърджали и региона.

Благодарение на богатия му архив от фотоси, бяха показани изложби в чест на 100-годишнината от Освобождението на Кърджали, на 95-тата годишнина на организирания спорт и за вековния юбилей на спорта в града.

През декември 2014 г. за принос в развитието на футбола в Кърджали, за цялостната му активна дейност като спортист и организатор, допринесъл за развитието и на другите спортове в района, за събирателската си и краеведска работа, Марин Марков беше награден със златната значка на Българската федерация по футбол.

За 100-годишния юбилей на футболен клуб «Арда» той бе удостоен с награда Златна звезда, но не присъства на тържеството на 6 септември 2024 г., за да си я получи.

 

«Нов живот» поздравява Марин Марков с празника и му желае здраве. Да продължава да заразява със своя нестихващ ентусиазъм.

 

Последвайте ни и във Facebook

3 Отговори

  1. Ст. Диков каза:

    Честито, Маринчо!
    Много здраве и късмет!

  2. Мери Радева каза:

    Невероятен си Марков!
    Сърдечен и Всеотдаен ..
    Здраве много здраве и успехи.
    За много години!

  3. Катата каза:

    Поздрави,бъди здрав и щастлив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *