110 години от завръщането на малоазийските българи празнува ивайловградското село Орешино

Нов живот

110 години от завръщането на малоазийските българи честват днес жители на ивайловградското село Орешино, а с тях и стотици гости, дошли специално за празника.

Началото бе дадено с литургия в над 100-годишната църква ”Света Анна”, където по-късно бе осветен и раздаден курбан за здраве. 

Подредена е и етнографска сбирка, която представя поминъка на малоазийските българи, техните носии и предмети от бита.

След официалната част в 13 часа бе даден старта на събора. За добрият тонус на присъстващите се грижи оркестър „Калофер“.

„Вярваме, че събитието посветено на 110 години от Завръщането ма малоазийските българи е уникално, със своят акценти,  пъстрота,  колорит, със своята и специфика и традиция, и красота. Трябва да вярваме,  защото по тези места има толкова много потомци на малоазийските българи, да се завръщаме към корените си. Необходимо е да поддържаме огъня на синовната обич и преклонение, да го разгаряме и да го предаваме на младите и на децата! Защото „Род рои се, род не гине“, написа във социалната мрежа Божана Богданова – Председател на Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“.

Самодейците и членове на народно читалище „Иван Вазов 1908“  в село Здравец допълват, че  не могат да останат безразлични към поканата на домакините и с тяхното организирано посещение и участие ще допринесат за още по-въздействащата сила на това упоменателно събитие.

Припомняме, че Орешенци са потомци на дошлите през 1914 година българи от селата в Мала Азия Урумче, Чатал тепе, Чифлик, Мандър, Коджа бунар. Преди 100 години в тогавашното село Козлуджа /дн. Орешино/ се заселват 62 семейства, около 293 души.

Снимки: Богдана Богданова

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Чавдар каза:

    Браво. Къде това Малайзия, ако е Малезия кога са отишли там българи. А каква е била религията на тези българи, преди до им сменят българските имена с християнски имената и насилствено да им наложат християнството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *