Призът Царица на лютеницата очаква в Кирково майстори от цялата област До 10 септември записват за участие в конкурсите

  • Фестивалът на плодородието е насрочен за 14 септември

Нов живот

Като част от програмата на Фестивала на плодородието, в Кирково ще се проведе и традиционният конкурс за най-вкусна лютеница. Записването за участие вече започна и ще продължи до 10 септември. Всеки участник може да се представи с различни видове домашно приготвена лютеница, която ще се оценява по четири критерия: цвят, вкус, мирис и плътност. Комисия ще дегустира кулинарните шедьорви. Най-добрият майстор ще се окичи с приза «Царица на лютеницата-2024», който ще му бъде връчен лично от кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман.

Фестивалът на плодородието ще се проведе на 14 септември с богата програма. Освен конкурса за най-вкусна лютеница, ще се проведе и забавно състезание за най-много изядени люти чушки. За него също тече предварително записване.

Поканен е атрактивният майстор готвач Бриго, който ще предложи кулинарно шоу. Традиционният конкурс ще излъчи Царица на лютеницата за 2024 година. Ще се проведе и състезание по надяждане с люти чушки.

Паралелно със събитията, на базар местни производители и занаятчии ще представят своята продукция – плодове, зеленчуци, млечни продукти, традиционни ястия и сувенири. Организаторите вече са изпратили покани до всички местни производители, пчелари и занаятчии на територията на общината. Ще има бъде предоставена безплатна изложбена площ, за да популяризират своята продукция. Те могат да заявят участие до 10 септември. Ще има бъде предоставена безплатна изложбена площ.

В есенния общински празник са включени и спортни събития като турнир по мини футбол за Купата на кмета.

Веселието и доброто настроение винаги съпътстват Фестивала на плодородието. На сцената ще се качат последователно самодейни състави от региона, както и фолклорна танцова група от турската община Газиемир и духов оркестър от Одрин.

Концерти ще изнесат оркестър «Марица», Мариета Петракиева, дует «Ритон», Деси Добрева, Емрах Стораро и Алисия. Празникът ще завърши с пишна заря.

Припомняме, че търсейки алтернатива на тютюнопроизводството, което се срина като основен поминък, насочи земеделците от Кирковско към производството на пипер и други зеленчуци. През 2016 г общинската власт постави началото на Фестивала на чушката, прераснал впоследствие в празник на плодородието. Чрез него се популяризира местното производство с цел повишаване доходите на населението, обогатява се културния живот, съхраняват се обичаите и традициите и се търсят необичайни начини за развитие на туризма в района.

 

↓Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *