Откриват Фестивала на двугласа в Неделино, очакват близо 4000 изпълнители Пристигат групи от 11 държави

Нов живот

Утре в Неделино се открива 23-тото издание на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие, който ще продължи три дни. Той се организира от Община Неделино под патронажа на Министерството на културата. Очаква се на сценатада се изявят близо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина. Идват групи от близки и далечни страни като Турция, Гърция, Северна Македония, Индия, Мексико и др. Това съобщи кметът на Неделино Боян Кехайов.

Заради големия брой участници, програмата е със съкратени паузи между изпълненията и удължено време на представяне – от 9 до 18 часа в трите фестивални дни са изпълненията на родни музиканти и състави.

От 18 до 20 часа ще се представят изпълненията на международните състави, а след тях са концертните програми.

Съгласно регламента, участниците във фолклорния фестивал за двугласно пеене са групирани в разделите индивидуални изпълнители, групи за изворен фолклор и народни обичаи, групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения, инструментални групи и оркестри, танцови групи и ансамбли.

Общината е подготвила и съпътстваща програма, свързана с отбелязване на 50-годишнината от обявяване на Неделино за град.

↓Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *