Белгийският червен кръст награди Ахмед Юмер от Синделци със златен медал

Валери КОВАЧЕВ

Белгийският червен кръст е наградил със златен медал Ахмед Салиф Юмер от село Синделци, община Момчилград. Поводът е 25-годишната му активна дейност. Той е единственият българин в белгийския град Кортрейк, който получава такова високо отличие.

Ахмед Юмер е доброволец в местната структура на Червения кръст. Присъства на различни прояви на пенсионери, провеждане на спортни състезания – плуване, футболни мачове и други, както и на младежки мероприятия. Дава безвъзмездно дежурства и когато се наложи помага. Нашият девиз е „Човекът помага на човека“, каза той за „Нов живот“.

Ахмед  Юмер живее със семейството си в Кортрейк от началото на октомври 1996 година. Преминал е четири нива на обучение на Белгийския червен кръст с полагане на изпити. Има и интернационален сертификат.

Ахмед  Юмер е бивш кмет на Синделци. По негово време селото бурно се развива. Получава десетки придобивки. Изграден е пътя Карамфил – Синделци, трасирани и баластрирани пътищата до петте махали на селото, построен е магазин с пивница, открит е цех за производство на спортни облекла. Гордее се, че е засадил в центъра 22 чинара, под които сега, завръщащите се от Запад, паркират на сянка хубавите  си коли, а под ореха пред магазина си пият кафето. Още пази скицата, по която са били   засадени чинарите, която ще предаде на настоящия кмет.

През 2010 година на Ахмед  Юмер е присъден сребърен медал от Белгийския червен кръст. А за 20-годишната му дейност получава сребърна брошка, което е уважение и признание за неуморната му милосърдна работа.

Набираме средства чрез различни форми за хора, изпаднали в беда, както и за цялостната дейност на Червения кръст. Правя всичко с голямо удоволствие и желание, и ще продължавам да го правя, докато мога. Това е благодарност от моя страна към белгийските общински и държавни органи, за подкрепата, която получихме от тях при пристигането ни в Белгия, докато се устроим, твърди Ахмед Юмер.

↓Последвай ни във Facebook

1 Отговор

  1. Галина каза:

    Да е.жив и здрав.Дсй Боже повече такива добри Хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *