Тракийци от Кърджали станаха световни шампиони в Несебър От 28 август до 1 септември се проведе "World folk 2024"

Нов живот

Певческата група за автентичен фолклор „Тракийка“ при Тракийско дружество “Димитър Маджаров” – Кърджали и солистите от Народно читалище “Тракия 2009” се наредиха сред най-добрите на XIV-ия Световен шампионат по фолклор „World folk 2024“. Проявата се състоя в дните от 28 август до 1 септември 2024 г. в Несебър и Свети Влас.

Кърджалийци завоюваха два златни медала – за тракийското дружество и златен и сребърен – за читалището. Това съобщи за „Нов живот“ Яни Янев-председател на

Тракийско дружество “Димитър Маджаров” и на Български съюз на тракийсите организации.

Златният медал на група “Тракийка” бе присъден за трите песни от Беломорска Тракия – “Сачанлийските момчета”, “Киряко, бяло момече” и “Руска си вода налива”. Другият златен медал за дружеството спечели солистът Димитър Вълков за песента “Отдолу иде кервана”.

На солистите от читалището бяха присъдени – златен медал  на Албена Каралиева за песента “Бяло Раде” и сребърен медал на Веска Георгиева за песента “Манол на дюкян седеше”. Освен медалите, на участниците бяха връчени и и Диплом за “.. почетното им представяне на XIV-ия Световен шампионат по фолклор „World folk 2024“ и Диплом за “..достойното им участие с висока  артистична стойност..” и “..съществен принос за съхраняване и развитие на световното традиционно фолклорно изкуство..” .

Шампионатът е събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система по фолклор с ранг Световен шампионат и е модерна форма за популяризиране и опазване на културното наследство със засилено конкурсно начало и високо ниво на представяне на участниците. Оценките на участниците, явили се в конкурсните програми, са валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор/ World ranking list of folklore/.

Организатори на XIV-ия Световен шампионат по фолклор „World folk 2024“, проведен  под мотото “Зад нас е паметта на дедите ни, пред нас са очите на децата ни”, бяха Euro Folklore Academy, Община Несебър, Кметство Свети Влас и Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF – ICH, в партньорство с ЮНЕСКО, IOV-WORLD и CID-UNESCO.

↓Последвай ни във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *