Долното течение на река Боровица – непознат район за нови преживявания

Река Боровица е едно от местата в Родопите, в които природата е почти дива и девствена. По горното течение на реката няма никаква човешка или индустриална дейност, затова неслучайно тя е избрана да бъде основна водоснабдителна зона с питейна вода за град Кърджали. За целта, през 80-те години е построен язовир „Боровица“.

Долното течение на реката е дълго малко повече от 10 километра. Започва от стената на язовира и завършва като северен ръкав при устието на язовир Кърджали. За това разстояние, реката се вие красиво край огромни скали и китни махали и села. Долното течение на реката е и условна граница между Източните и Западните Родопи, между ридовете Каракулас, Синивръхски и Каяджик.

Основни притоци на Боровица са: Сап дере (на него се намират серия водопади), Яйлъ дере (границата между Източни и Западни Родопи от северния край на реката), Коджа дере, Хайренлар дере, Безгенлер дере, Каракус дере, Гюргенлек дере.

По долното течение на Боровица са разположени и изходните точки за много природни и културни забележителности. Това са върховете Бездивен, Казанлъ, както и тракийските светилища Калпак кая, Шан кая и пещера Утробата.

Малко след село Ненково в посока язовир Кърджали е и най-стария запазен мост в Родопите, датиран от специалисти от средата на XV в.

Rodopite.info

↓Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *