Лъджа се прекланя пред своите деди Кръгла маса на тема: „Моята родова памет ще пребъде“ е част от програмата, посветена на 110 годишнината от завръщането на малоазийските българи

Нов живот

С водосвет в храм «Св. Св. Константин и Елена» и курбан за здраве днес в Лъджа отбелязаха началото на тържествата, посветени на 110 годишнината от завръщането на малоазийските българи.

В 17 часа канят в сградата на читалището- клон Лъджа да посетим Експозиционния център на родовата памет, за да се запознаем с бита и традициите на малоазийските българи в Лъджа.

В 17:30 часа започва Кръгла маса на тема: „Моята родова памет ще пребъде“, която ще се проведе отново в сградата на читалището. В нея участие ще вземат: Василка Ташкова, дългогодишен работник в музея в Кърджали, автор на книги, статии в научни списания, която към историята на този край винаги е проявявала интерес като професионалист и като човек, чиито корени са от тук. Автор на книгата „Село Мандър и Лъджа – историята на дедите ни“; Иван Бунков – писател и журналист, главен редактор на вестник и сайт „Нов живот“, Кърджали; Мария Николчовска, която има огромен принос в изучаването на етнографията и културата на Източните Родопи. Пише за списания „Българска етнология“, „Музеи и паметници на културата“, „Известия на музеите в Южна България“ и др. В съавторство със свои колеги участва в издаването на селищни истории, като тези на Кърджали, Момчилград, Ивайловград и Ардино. Участие ще вземат също така ОИМ Ивайловград, наши съграждани и ученици.  Това е едно събитие, посветено на важността за съхраняването на родовата памет и предаването на традициите и културното ни наследство на бъдещите поколения. Присъстващите ще се върнат  отново в село Мандър, откъдето са тръгнали дедите им. Щебъде обсъдено  богатството да знаем родовата си памет, запазените културни обичаи и традиции, и ролята на семейството и местната общественост в изграждането на нашата идентичност и общност.

От 19:00 часа отваря Гастрономически кът с традиционни ястия, приготвени по стари рецепти, предавани в нашите семейства.

Като част от отбелязването на годишнината в 19:15 часа ще бъдат поднесене  венци и цветя пред паметната плоча пред читалището в Лъджа.

От 19:30 часа тържествено ще бъде открит съборът със специална културна програма на площада.

Програмата на концерт-спектакъла ще включва: рецитал; възстановка – вдъхновена от реални събития и истории на малоазийските българи; изпълнения на песни и танци с участието на самодейни състави от община Ивайловград, както гостуващи формации и изпълнители.

От 21:00 часа народното веселие ще завърши с оркестър „Димитровград“.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *