Христо Габеров споделя своите Родопски сънища в пловдивска галерия Изложбата се открива на 3 септември, включва 30 живописни творби

Валентина ИВАНОВА

Известният кърджалийски художник Христо Габеров открива самостоятелна изложба на 3 септември 2024 година в пловдивдската галерия «Сигна». Експозицията, озаглавена «Родопски сънища», включва 30 живописни платна. От тях извира вълшебството и обаянието на планината, завладаващата й красота и посланието: да се опази за поколенията сътвореното от природата и човека с грижа и любов.

Христо е роден в Кърджали през 1973 г. Рисуването го влече от детските му години и това го води във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, където завършва Специалност „Живопис“. Почти веднага след това, през 2000 г. става член на СБХ.

Цяла България научава за неговото пътуване с велосипед, което предприема през 1999 година заедно с известния пътешественик Владимир Сорокин. Тогава те изминават 16 500 км през 23 държави. Посещават Турция, Сирия, Йордания, Израел и прекосяват Черния континент от Египет до ЮАР. Африканската нишка в творчеството на Габеров продължава и до днес. По свой специфичен начин и с много любов успява да свърже и съчетае двата на пръв поглед различни свята – на Африка и магичната Родопа, но усещането за общата и силна любов към планетата Земя и нейните красоти, богатства и възпроизвеждащ се живот, трайно задържат творческия му интерес именно към тях.

Творческата биография на Христо Габеров е богата. Правил е самостоятелни изложби в много български градове, както и в Чикаго, Амстердам и Претория. Негови картини са в частни колекции в Португалия, ЮАР, САЩ, Холандия, Италия и др.

 

↓Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *