Кирково чества плодородието с Деси Добрева, дует Ритон, Алисия и духов оркестър от Одрин Традиционният фестивал е насрочен за 14 септември

Валентина ИВАНОВА

Поредното издание на Фестивала на плодородието събира на 14 септември в Кирково жители и гости, за да отбележат края на селскостопанската година.

Празникът включва специална част, насочена към най-малките, наречена «Лятно театро», която включва анимация с игри, работилница за сапунени балони, фейс апт ателие и др.

Поканен е атрактивният майстор готвач Бриго, който ще предложи кулинарно шоу. Традиционният конкурс ще излъчи Царица на лютеницата за 2024 година. Ще се проведе и състезание по надяждане с люти чушки.

Паралелно със събитията, на базар местни производители и занаятчии ще представят своята продукция – плодове, зеленчуци, млечни продукти, традиционни ястия и сувенири.

В есенния общински празник са включени и спортни събития като турнир по мини футбол за Купата на кмета.

Веселието и доброто настроение винаги съпътстват Фестивала на плодородието. На сцената ще се качат последователно самодейни състави от региона, както и фолклорна танцова група от турската община Газиемир и духов оркестър от Одрин.

Концерти ще изнесат оркестър «Марица», Мариета Петракиева, дует «Ритон», Деси Добрева, Емрах Стораро и Алисия. Празникът ще завърши с пишна заря.

Припомняме, че търсейки алтернатива на тютюнопроизводството, което се срина като основен поминък, насочи земеделците от Кирковско към производството на пипер и други зеленчуци. През 2016 г общинската власт постави началото на Фестивала на чушката, прераснал впоследствие в празник на плодородието. Чрез него се популяризира местното производство с цел повишаване доходите на населението, обогатява се културния живот, съхраняват се обичаите и традициите и се търсят необичайни начини за развитие на туризма в района.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *