Започнаха строителните дейности за енергийна ефективност в пет кметства на територията на община Джебел

По-качествена услуга за гражданите, използване на зелена енергия и спестяване на разходи за отопление.

Това е ефектът, който ще бъде постигнат с изпълнението на поредния проект в Джебел. Вече започнаха строителните дейности за енергийна ефективност в пет кметства на територията на общината. Това са административните сгради в селата Генерал Гешево, Душинково, Козица, Мишевско и Подвръх.

Проектът е финансиран от Програмата за развитие на селските райони.

Целта е да се повиши енергийната ефективност на сградите, чрез топлоизолация на фасадни стени, покриви и подове, както и подмяна на дограмата и други съпътстващи строителни дейности. Освен това, проектът включва още изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и инсталиране на нова отоплителна система на базата на термопомпи. Фотоволтаичните панели ще генерират енергия, която ще се използва изцяло за нуждите на кметствата, а термопомпените агрегати ще работят на принципа „въздух-въздух“, осигурявайки отопление и охлаждане на сградите.

След изпълнение на дейностите се очаква да бъдат ремонтирани и енергийно обновени общински сгради с близо 1 000 кв. метра застроена площ.

Едновременно с този проект започна и текущ ремонт на още едно кметство в общината, това в село Папрат, като там дейностите са изцяло със средства от общинския бюджет.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *