Пътуващият Вкус Фест спира в Кобиляне 25 готвачи от област Кърджали си дават среща на 24 август в 10 часа пред читалището

  • Ежегодната проява се организира от Народно читалище „Обединение 1913“

Нов живот

След големия успех на инициативата в селата Глухар и Стремци, както и на дебюта му в Кърджали, пътуващият фестивал „Вкус Фест“ за 2024 год. продължава с четвърта спирка в село Кобиляне на 24 август /събота/ от 10 часа пред читалището. Проявата привлича все повече участници и зрители.

В Кобиляне, под сенките на дърветата пред читалището ще се съберат 25 готвачи от област Кърджали, а гостите на фестивала ще опитат местни деликатеси, от тефтерите на нашите баби. Трима готвачи ще получат награди за най-добро готвено ястие, най-добро тестено изделие и най-добър десерт, а още трима ще бъдат отличени с поощрителни награди от компетентно жури.

В културната програма ще участват Клуб „Пъстро хоро” от читалище „Обединение 1913“, както и Детска танцова група и Женска певческа група към читалище „Н.Й. Вапцаров 1956”-Кобиляне.  Ще бъдат подредени произведения на приложници и художници от област Кърджали. Организаторите са подготвили и други изненади за гостите.

„Вкус Фест е събитие, посветено на изграждането на вкус не само към качествената храна, а и към качественото изкуство.

През първата година от създаването си той посети 3 села в област Кърджали, а през 2024 – втората му година, «Вкус Фест» вече се провежда на 7 места в община Кърджали: Глухар – на 23 юни, Стремци – на 29 юни, Кърджали – на 13 юли, Широко поле – на 3 август, Кобиляне – на 24 август, Звиница – на 14 септември и Костино – на 28 септември. Ще затрептят площадите под ритмите на най-красивите образци на българския и турския фолкор, за да се изпъстрят мегданите с шарени шатри, а от тях да се разнесат омагьосващите ухания на погачата и кешкека, на баклавата и къпаната баница и на всички онези майсторлъшки гозби, които нашите баби знаят от своите баби.

„Вкус Фест“ е създаден по проект на Народно читалище „Обединение 1913“. За 2024 той е финансиран от Министерство на културата и Община Кърджали и е включен в културния календар на Община Кърджали.

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *