Максим Горки е първата детска градина в Кърджали Отваря врати през юни 1947 година с директор Мария Атанасова

Ваня ИВАНОВА

През месец юни 1947 година отваря врати първата детска градина в Кърджали и областта „Максим Горки“. Първоначално сградата е построена за четири групи, но поради големия интерес допълнително се построява барака за още две групи. За първи директор е назначена Мария Атанасова.

За да се подобри материалната база през 1971 година се извършва генерален ремонт на градината като за осем месеца се издига трети етаж, прави се пристройка за отваряне на още един вход и вътрешно преустройство за осигуряване на спални, занимални, съблекални, офиси за всяка група.

През 1983-1984 година, когато директор е Райна Велкова, «Максим Горки» е обявена за базова, експериментира се нова програма за работа с децата. Изгражда се школа по изобразителни дейности под ръководството на Огнян Занков от Централния институт за усъвършенстване на учителите в София. Работи се за изграждане на естетически вкус у най-малките, за пробуждане на интереса им към изобразителното изкуство и за развитие на творческите им способности. Заедно с това у децата се възпитават качества като сръчност, наблюдателност, въображение, памет.

В детската градина се правят изложби по различни поводи, провеждат се открити занятия, конкурси по рисуване на асфалт. Традиция е един път в годината да се излагат детските творби. Много от рисунките са изпратени на асамблеята «Знаме на мира», в Музея на предучилищното възпитание в Габрово и в Свищов.

След като общината санира сградата през 2017 година, тя е открита с пъстро тържество, песни и танци. Детската градина вече разполага с модерни стаи и санитарни възли. През ноември миналата година е изградена и площадка с елементите на пътното движение – улици, тротоари, пътни знаци, пешеходни пътеки и друга маркировка, която помага на учителите да учат децата на правилата за движение и на безопасно поведение като пешеходци.

Днес детското заведение е с целодневна организация на работата. Броя на малчуганите е 160, разпределени в 6 групи. Пет от тях са за деца от 3 годишна възраст до постъпването им в първи клас и една – яслена, от 10 месечна възраст до навършване на 3 години.

Снимки: Ваня Иванова

↓Последвай ни във Facebook

 

3 Отговори

  1. Анонимен каза:

    Ни в клин ,ни в ръкав е тази т.н. статия, не е много ясно какво е искал да каже авторът
    Най-важното е, че учителите са тези, които изграждат доброто име на всяка детска градина.Поздрави на снимащият.

  2. Анонимен каза:

    Всички детски градини имат богата история, но за съжаление, в определени градини се наливат повече “реклама” със статии от този тип.
    Според мое мнение се цели да се привлекат повече дечица, особено сега, след влезлите в сила
    делегираните бюджети.
    Малко е в повече!
    Мисля, че конкуренцията не е европейска, няма равен старт. Не иде реч само за въпросната детска градина!
    Да внесем и деца от някъде!!! / иронията е много хард/ Съжалявам, мое мнение!

  3. Милен каза:

    Много хора са били във тази детска градина нека не се правят на интересни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *