Дънди Прешъс Металс Крумовград получи награда за грижа към природата Дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ България бяха отличени за Деня на миньора

Нов живот

На 18 август минната общност в България отбеляза своя професионален празник – Успението на Свети Иван Рилски, покровител на българските миньори и всички заети в минния бранш. По традиция празничният ден започна с водосвет за здраве в църквата „Света Неделя“ в София. Официалната церемония се състоя в София Хотел „Балкан“, като на нея присъстваха проф. д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс“, инж. Любомир Хайнов, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Франсис Стюърд и Ваня Стоянова, част от екипа по „Иновации“ в „Дънди Прешъс Металс“.

Председателят на Българската-минно геоложка камара (БМГК) инж. Драгомир Драганов откри церемонията на националното честване на Деня на миньора и поздрави всички присъстващи за отличната работа през изминалата 2023 г., за водещите позиции на страната ни в Европа по добив на мед, злато и лигнитни въглища, за запазването на високи нива на производствената продукция, за опазването на околната среда и биоразнообразието, за здравословната и безопасна работа на заетите в бранша, както и за въведените иновации.

По време на националното честване, организирано от Българската минно-геоложка камара, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ и Синдикалната миньорска федерация „Подкрепа“, бяха раздадени награди в различни категории.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ получи награда за иновации. Компанията се отличи с проект „Изследователи на бъдещето – новаторски подход за проучвателни дейности чрез използването на изкуствен интелект и машинно обучение“.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ получи още една награда в категорията „Грижа за природата“.

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ също беше удостоена с награда в категорията „Грижа за природата“.

По време на церемонията „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД получи и специално признание от Изпълнителна агенция по горите за активното си включване и оказването на помощ и техника по време на гасенето на пожари в Родопите.

Над 18 хиляди миньори, геолози, инженери и специалисти в миннодобивната индустрия и още 120 хиляди души от бранша, отбелязаха своя професионален празник. Минният бранш дава 5% от брутния вътрешен продукт на страната, като през изминалата година произведе суровини за 4,2 млрд. лв.

Над 2/3 от всичко, което използваме в ежедневието си, е произведено от добитите суровини. Отговорно и с грижа, минните компании инвестират в технологии и знания, модернизират и дигитализират процесите си, за да създадат устойчиво и по-добро бъдеще за населението.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *