Доган не успя да свика легитимно заседание на ЦОБ, сбирката не е взела решения Това е първото уставно премерване на силите между ДПС-Доган и ДПСа-Пеевски, резултатът от което е блокаж

  • Идеята на поддръжниците на почетния председател на ДПС бе да свикат Централен съвет, а след това и Национална конференция, за да „свалят“ от председателския пост Делян Пеевски, но това, както изглежда засега, не може да се случи

Без решения завърши свиканото от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган заседание на ЦОБ, тъй като форумът не е могъл да събере кворум, съобщи БНР.

Според Устава от 24 членове на ЦОБ, трябваше да присъстват 16 плюс 1, за да може заседанието да е легитимно.
Членовете на Бюрото, дошли в т.нар. летни сараи на Доган, са били десетина и не са могли да осигурят кворум.

Това е първото уставно премерване на силите между ДПС-Доган и ДПС-Пеевски, резултатът от което е блокаж. „С мен са нормалните хора в ДПС, а при Доган са деребеите“, каза по-рано днес Пеевски, който сутринта прогнозира, че ЦОБ няма да събере кворум.

След сбирката няма послание от почетния председател на Движението, което се очакваше. Не се появиха и обичайните снимки на Доган с присъствалите на срещата.

Както се вижда нито едната, нито другата група може да направи някакви промени в ръководството или устава на партията.

Идеята на поддръжниците на почетния председател на ДПС бе да свикат Централен съвет, а след това и Национална конференция, за да „свалят“ от председателския пост Делян Пеевски, но това, както изглежда засега, не може да се случи. Пленумът на ДПС се състои от 240 души, той може да се свика и от Ахмед Доган и от съпредседателя Джевдет Чакъров. За да стартира заседание, пленумът трябва да има мнозинство от 160 души. Не е ясно дали хората на Доган разполагат с всички тези гласове.

Според Джевдет Чакъров членове на ЦОБ на ДПС и той са се отзовали на поканата на почетния председател Ахмед Доган. По време на срещата е обсъдена актуалната политическа обстановка, но решения не са взимани.

След няколкочасовата среща Чакъров говори пред репортери, но не уточни дали е имало кворум на заседанието, а що се отнася до това дали са взети официални решения, каза кратко: „Да съм съобщил за решения? Не съм казал, че сме взимали решения“. И уточни, че заседанието било „типично в стила на Движението за прави и свободи“.

Чакъров коментира ситуцията в държавата след отхвърления състав на проектокабинета на Горица Грънчарова.

„От вчера сме в нова политическа ситуация и задълбочаване на политическата криза. Всички трябва да бъдем отговорни да не се допусне и конституционна криза. Домовата книга трябва да бъде допълнена почти с всички липсващи в момента, защото част от представителите, които имат право да бъдат участници като премиери в служебния кабинет се отказаха“, посочи Чакъров.

„Подкрепяме и подпомагаме президентската институция като символ на легитимната държавност в страната за излизане от тази криза с оглед на това да бъде допълнена домовата книга така, че да има възможност да се избере служебен кабинет, който да е равно отдалечен от всички. Ние сме за управление без зависимости“.

„Знаем и проблемите по отношение на законовата уредба с представителите от БНБ. Нашето виждане е, че представителите, които трябва да бъдат в служебния кабинет, освен че трябва да бъдат равно отдалечени и без зависимости, трябва да отговарят и на профила впоследствие да изпълняват задълженията си като такива в съответните органи“, допълни той.

По думите на Джевдет Чакъров е много важно на каква позиция са останалите политически субекти за равно отдалечен служебен кабинет и дали ще откликнат на диалог за излизане от политическата криза.

Както вече писахме в ЦОБ влизат: зам.-председателите Халил Летифов, Искра Михайлова, Айсел Руфад, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Джейхан Ибрямов и Илхан Кючюк, както и членовете Рамадан Аталай, Севинч Солакова, Хамид Хамид, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Танер Кабил, Левент Мемиш, Ерол Мюмюн, Марио Рангелов, Хасан Адемов, Севим Али, Радослав Ревански, Цветан Енчев, Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов.

„Знам кои ще отидат днес в сараите (на заседанието на ЦОБ), кворум няма да има. Готвят фалшификации. Там ще има една голяма измама, която ще бъде винаги оспорена от мен“, посочи по-рано председателят на ДПС Делян Пеевски.

И подчерта: „Този орган днес (ЦОБ) нищо не може да реши, това са пиар ходове, да се създава впечатление, че има нещо. Нека попитат почетния председател (д-р Ахмед Доган) къде са 30-те милиона, които открадна от ББР, и като чуем отговора, ще продължим“.

„В мига, в който почетният председател и сегашният друг председател на ДПС се опитаха да откраднат марката на ДПС, те загубиха своята стойност съгласно устава, защото са нелегитимни и двамата“, каза още Пеевски.

Както се очакваше, в заседанието се включиха само хората от групата на Аталай и Чакъров, което означава, че свиканото от почетния председател Ахмед Доган заседание на ЦОБ няма легитимност.

В понеделник вечерта стана ясно, че Централното оперативно бюро на ДПС се събира днес в 14 ч. в лятната резиденция на Ахмед Доган в „Росенец“, по лична покана на почетния председател на партията.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *