Граждани искат ж.п.спирка във Веселчане, ще чуят ли институциите гласа на народа? 350 души са подкрепили подписката, инициирана от Соня Кирева

Валентина ИВАНОВА

Няколко пъти през последните години жители на „Веселчане“ и пътуващи от Момчилград до Кърджали се опитваха да си извоюват една придобивка, която би облекчила и подобрила живота им – ж.п.спирка в квартала. За жалост, гласът народен не беше чут от институциите, оторизирани да се грижат за интересите на гражданите.

Соня Кирева

Соня Кирева, будна жителка на Кърджали, взе присърце проблема на своите съкварталци и  поде нова акция. Започна подписка, която бързо бе подкрепена от повече от 350 души. Паралелно върви и онлайн петиция, там са се включили близо 100 човека.

Постоянно виждам как през квартала минават празни влакове в посока Момчилград. Има много кърджалийци, които работят там. Веселчанци трябва да отидат до ж.п.гарата, за да хванат влака, а всички знаем какъв е трафикът от квартала до автогарата, особено през летните месеци. Освен това и градският транспорт не им дава много възможности за бързо и лесно придвижване, обяснява Кирева.

Силен интерес са проявили и от Момчилград. Стотици идват в областния град ежедневно. Мнозина работят в предприятията в района между „Веселчане“ и автогарата. За тях една спирка на влака би донесла голямо улеснение.

Маратон „Кърджали бяга“

Соня Кирева смята, че много хора ще се възползват от подобна придобивка, когато тръгват на туризъм в района на Лисиците, Широко поле, Момчилград.

Идеята на инициаторката е да се обособи спирка близо до автобусната, и там да спират влаковете. Не са необходими големи инвестиции, просто един навес с пейка за чакащите.

Кирева се обърнала първо към БДЖ, но й обяснили, че редът е друг. Трябвало да има подписка от граждани, подкрепящи идеята. Тогава се заела да събира подписи. На няколко места в кафенета и магазини в града, от Пазара до „Веселчане“ желаещите могат да участват. Кампанията ще продължи още десетина дни. След това подписката ще тръгне по регламентирания път към институциите с надежда да й се обърне внимание.

Соня Кирева вече е натрупала опит в иницииране на различни граждански акции. Когато семейството й се прибрало от чужбина преди три години, тя се сблъскала с проблема на учениците от СУ „Владимир Димитров-Майстора“, където учили и нейните деца. Те всеки ден трябвало да минават по един разбит път, по който се движели и автомобили. Липсвал тротоар и това създавало заплаха от инциденти.

Тротоарът до СУ „Владимир Димитров-Майстора“

Започнала продължителна кореспонденция с общинската администрация, безбройни телефонни разговори и многократни лични срещи с тогавашния кмет Хасан Азис. След година и половина ходене по мъките, най-сетне проблемът намерил решение с асфалтиране на пътя и изграждане на тротоар.

Соня подкрепя идеята на бегачката на дълги разстояние Александра Станчева и заедно организират първия маратон „Кърджали бяга“ през октомври 2023 година. Подкрепят ги Община Кърджали, предприятието „Синя зона“ и БЧК. Проявата, посветена на Международния ден на спорта, се радва на голям интирес – събира близо 130 състезатели на различна възраст.

Повече от година Кирева неуморно пише писма и подава молби, за да коригира светлинния сигнал на светофар във „Веселчане“.

Когато идващите откъм „Възрожденци“ автомобили завиват надясно към Момчилград, свети „Зелено“ и за пешеходците. Времетраенето е десетина секунди. Там пресичат много ученици и възрастни от квартала и се създава напрежение. Необходимо е регулирането да се промени, така че да не свети „Зелено“ едновременно и за колите, и за пресичащите, обяснява загрижената Соня.

Тя многократно е писала и звъняла, имала и среща с кмета Хасан Азис, и с отговорни служители на общината. Получила обещания, но до ден днешен няма промяна. Упоритата гражданка запознала с проблема и новия кмет Ерол Мюмюн. Изпратила му снимки от последния инцидент преди месец, когато на пешеходна пътека бе блъснат възрастен кърджалиец.

Неуморната Соня Кирева смята за дълг на всеки гражданин да отстоява правата си и да изисква от институциите подобряване на качеството на живот. Вече е разбрала, че пътят е дълъг и труден, но не се отказва от важните за общността каузи.

 

Последвайте ни и във Facebook

1 Отговор

  1. Кир Янос каза:

    Не така, бе Сонче!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *